Redactat de activişti de la Crucea Neagră Anarhistă (Moscova), Sindicatul autonom al muncitorilor (secţia Kiev) şi Grupul de rezistenţă contra represiunii în Rusia de la Paris, acest apel a avut un răsunet destul de rapid în Franţa, ducând la formarea unui comitet de solidaritate reprezentativ atât pe plan sindical cât şi pentru stânga franceză. Printre membrii acestui comitet figurează spre exemplu chiar şi reprezentanţi ai Frontului de Stânga al cărui leader, Jean-Luc Mélanchon, de la decesul lui Hugo Chavez încoace multiplică mesajele de simpatie adresate lui Putin şi politicii duse de Rusia în ultimii ani. O serie de iniţiative au fost luate, printre care întâlniri la Paris şi în provincie cu militanţi asociativi veniţi de la Moscova, Kiev şi Lugansk să explice situaţia actuală. Iată traducerea în limba română a apelului:

 

Anarhist, militant pentru drepturile sociale şi antifascist din Crimeea, A. Kolcenko a fost luat ostatec de autorităţile ruseşti. Ca şi alţi militanţi din Crimeea, el a fost răpit de FSB (fostul KGB) şi e astăzi deţinut la Moscova, în închisoarea cu regim special Lefortovo. El e acuzat, în conformitate cu Codul penal în vigoare în Rusia, de atentat şi de participare la organizaţii teroriste.

 

De ce a fost arestat A. Kolcenko? Cu toate că opiniile sale antifasciste sunt de notorietate publică, A. Kolcenko e acuzat de apartenenţă la Pravîi Sektor, o organizaţie de extremă dreaptă al cărui rol a fost în mod sistematic supraestimat de propaganda oficială rusească.

La ora actuală, în Rusia, orice militant, independent de opiniile sale politice, fie ele de stânga, anarhiste sau liberale, poate fi acuzat a fi membru sau simpatizant Pravîi Sektor. Această situaţie e comparabilă cu aceea din epoca lui Stalin când erau urmăriţi „troţkiştii”, practic inexistenţi, şi cu aceea din Statele Unite cu ocazia vânătorii de vrăjitori orhestrată de McCarthy. Regimul naţionalist şi autoritar al lui Putin foloseşte toate argumentele posibile şi imaginabile în propaganda sa, de la prejudecăţile religioase la elemente din teoria complotului şi la rasism. Acest sistem parazitează retorica antifascistă. Din acest motiv, orice persoană care deranjează poate fi acuzată de fascism, chiar şi atunci când această persoană are opinii antifasciste, adică chiar când e de stânga sau anti-autoritară.

Procesul intentat antifascistului A. Kolcenko şi cineastului şi militantului Oleg Senţov (amândoi sunt băgaţi de judecătorii de instrucţie în aceeaşi organizaţie teroristă) e pur politic. El serveşte intimidării locuitorilor din Crimeea în scopul de a preveni orice formă de opoziţie în peninsulă. In Crimeea anexată, toate metodele autoritare de represiune sunt folosite pentru a reduce la tăcere nemulţumirile. Din cauza ameninţărilor privind viaţa si libertatea lor, unii au trebuit să parăsească Crimeea. Este vorba mai ales de militanţii pentru drepturile omului, de activiştii studenţi, de sindicalişti, de anarhişti şi de antifascişti precum şi de activiştii comunităţii tătare din Crimea. In plus, după anexarea Crimeii, aceştia din urmă sunt confruntaţi cu forme de discriminare privind naţionalitatea lor.

 

Ce riscă A. Kolcenko? Până la 20 de ani de puşcărie, o pedeapsă exorbitantă penru un aşa zis atentat în care el nu a fost implicat. A. Kolcenko şi ceilalţi prizonieri politici ucraineni sunt deţinuţi numai în scopul de a demoraliza opoziţia prin procese judiciare de intimidare. Libertatea acestor prizonieri este strâns legată de stabilitatea regimului lui Putin. Dacă activiştii ar reuşi să destabilzeze aplombul lui Putin şi impunitatea de care el se bucură, atunci aceşti prizonieri ar putea fi eliberaţi. În orice caz, nu ne putem aştepta ca procesul intentat lui Kolcenko şi Senţov să aibă loc respectându-se legea în vigoare. Arestarea lor e arbitrară, acuzaţiile împotriva lor sunt pură mistificare. Si toate acestea nu sunt erori, pentru că regimul lui Putin acţionează în cunoştinţă de cauza !

 

Cum poate fi ajutat A. Kolcenko ? Facem appel la toate mişcările de stânga şi libertare ca să-l susţină pe A. Kolcenko. Puteţi organiza acţiuni, trimite scrisori de încurajare, aduna bani pentru ca avocaţii lui să fie plătiţi, ca să i se trimită pachete cu mâncare, pentru ca familia sa să fie ajutată. De asemenea, e foarte important să difuzaţi informaţia privind cazul lui. Trebuie să ne desolidarizăm de aceia care susţin expansiunea agresivă a naţionalismului rusesc chiar dacă el se prezintă mascat folosind o retorică „de stânga” sau „anti-imperialistă”. Regimul lui Putin nu are nevoie de compasiunea voastră, rezervaţi-o victimelor lui!

Cum poate începe campania de solidaritate ? Chiar de acum, ajutându-ne să difuzăm acest text, traducându-l în diferite limbi, trimiţându-l tovarăşilor voştri.

De asemenea, facem apel la dumneavoastră ca să să organizaţi acţiuni de susţinere în favoarea lui Kolcenko şi a celorlalţi prizonieri politici în perioada 1-7 aprilie 2015. Termenul de retenţie al lui Kolcenko şi Senţov expira pe 11 la primul, pe 16 la al doilea). La începutul lui aprilie, tribunalul  de la Lefortovo trebuie să se pronunţe : sau rămân în închisoare, sau li se interzice să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse, sau sunt consemnaţi la domiciliu. Şi doar o puternică presiune asupra regimului lui Putin şi proteste în lumea întreagă pot da o şansă tovarăşilor noştrii să iasă din închisoare. Cerem eliberarea lor imediată precum şi încetarea acţiunilor publice contra lor.

CONTACT : freekolchenko@gmail.com

 

Tradus în română pentru PZF de Nicolas Trifon.

 

 

 

Facebook Comments Box