RECENTE

Ce sunt cooperativele și de ce avem nevoie de ele în Moldova?

În întreaga lume, cooperativele întrunesc aproximativ 800 de milioane de membri în peste 100 de țări și oferă 100 de milioane de locuri de muncă. Spectrul acestora acoperă multe domenii, de la finanțe și locuințe, până la agricultură.

În Canada fiecare al treilea cetățean este membru al unei cooperative.
În Franța cooperativele asigură 700.000 de locuri de muncă.
În Japonia 91% dintre fermieri sunt organizați într-o cooperativă.
În Kuweit 80% din comerțul cu amănuntul este reprezentat de cooperativele de consum.
În Bolivia un sfert din economiile naționale sunt gestionate de cooperative.

În Uniunea Europeană cooperativele sunt populare în special în domeniul agricol, unde mai multe ferme mici vor să concureze cu marii producători agricoli. Potrivit experților, cooperarea le permite celor care nu doresc să adere la companiile mari să supraviețuiască ca ferme sau gospodării independente.

Ce este cooperativa?
În Moldova, potrivit legii cu privire la cooperaţie, adoptată încă în 1992, cooperativa este „o organizație a cetățenilor asociați benevol în calitate de membri pentru a desfășura în comun o activitate de antreprenor sau de altă natură pe baza bunurilor ce-i aparțin cu drept de proprietate, a bunurilor arendate sau primite în folosință.” Poți deveni membru sau forma o cooperativă dacă ești cetățean al Republicii Moldova și ai împlinit 16 ani. Legislația clasifică cooperativele din țara noastră în câteva categorii:

(a) cooperative de întreprinzător;

(b) cooperative de producție;

(c) cooperative de consum. Unele tipuri de activități pot fi practicate de cooperative numai în baza licențelor.

Cooperativa de întreprinzători este o organizație comercială care poate fi fondată de 5 sau mai multe persoane fizice și/sau juridice în scopul desfășurării în comun a activității de întreprinzător, cu scopul de obține profit pentru membri. În funcție de domeniu există cooperative de prelucrare, de prestări servicii, inclusiv agricole și de consultanță, cooperative de economii și împrumut etc.

Cooperativa de producție este o întreprindere fondată de 5 sau de mai multe persoane fizice, asociate în mod benevol în calitate de membri în scopul desfășurării în comun a activității de producție și a altor activități economice, bazate preponderent pe munca personală a membrilor ei.

Cooperativele de consum satisfac necesitățile cetățenilor în ceea ce privește deservirea comercială și socială, precum și ale membrilor lor privind asigurarea cu locuințe, cu terenuri pentru grădinărit, cu garaje și locuri de parcare a autoturismelor și privind prestarea serviciilor de ordin social cultural și de altă natură.

Din păcate, în țara noastră legile care vizează activitatea cooperativelor nu sunt la fel de complete ca în cazul altor forme de organizarea a afacerilor. Acest fapt ar putea fi generat de numărul relativ mic de cooperative din Moldova și lipsa de interes față de această formă de organizare.

Care sunt avantajele unei cooperative?

Administrarea și conducerea cooperativelor se realizează pe principii democratice, iar membrii cooperativei au aceleași interese. Membrii cooperativei contribuie economică la dezvoltarea acesteia și își oferă ajutor reciproc. Deciziile se iau de către toți sau majoritatea membrilor în cadrul ședințelor. Un alt aspect important, în special pentru Republica Moldova este, desigur, cooperarea. Astfel, membrii cooperativelor, care în mod obișnuit ar fi fost concurenți, devin parteneri și sunt interesați să obțină profit împreună. În plus, după cum vei vedea mai jos, cooperarea le dă undă verde pe piețele mari europene.

Articolul a fost scris de Diana Preașcă și poate fi citit integral pe portalul moldova.org.

Comentariul PLATZFORMA (oferit de juristul Anatolie Albin).

Cooperativele reprezintă nu doar o șansă, dar și o oportunitate reală de a dinamiza și creste piața (în primul rînd am în vedere piața locală, că cea externă se dezvoltă și fără eforturile noastre). Exemple reușite sunt și în RM în special în domeniul agricol. Așa cum s-a menționat în articolul Dianei Preașcă, publicat pe MOLDOVA.ORG,  în mare parte crearea cooperativelor agricultorilor a fost stimulată de către stat – finanțînd anumite proiecte de infrastructură (frigidere, utilaje de procesare, irigare), fapt care încă urmează de evaluat din perspectiva cooperării eficiente și indentificarea beneficirilor adevărați ai infrastructurii fiananțate destul de avantajos.

Avînd în minte expresia în rusă ”кто не рискует, тот не пьет шампанского!” și presupunînd că obiectivul era de a crea niște platforme locale de producere, fac abstracție de specificul practicii locale și mă concentrez pe condițiile care ar face ca inițiativele de cooperare să vină de jos în sus și nu invers.

Una dintre observațiile facute pe parcurs e că astfel de structuri aduc beneficii de durata lungă. În sens că e necesar să se coincidă anumite condiții prielnice pentru ca să apără interesul comun pentru ajutor și creștere reciprocă.

Prima trăsărură principală este că activitatea cooperativei este totuși comercială, deci e business,. Cei care și-au dezvolat aptitudini de negociere, calcul și administrare sînt actorii principali, altfel spus, fără activitate care îți asigură existență decentă, onorarea obligațiilor și timp pentru cooperare, succesul e greu de imaginat. Deci tre să fii atașat de activitatea ta și să vrei să ți perfecționezi continuu abilitățile.

A două este că trebuie să cooperezi și să ajuți. Această implică organizarea internă, delegarea funcțiilor altor membri, contribuții, managementul bazat pe principii democratice, respectarea proprietății și formarea și menținerea bunurilor comune. Și aici e o mare provocare pentru individualiștii de tot felul.

A treia este cadrul regulatoriu și fiscal care, în dependență de politica statului, stimulează formarea și creșterea numărului cooperativelor, oferind suportul, anumite facilități de ordin birocratic/administrativ, fiscal, vamal, financiar. Cu alte cuvinte, de stat depinde climatul în care apar inițiativele fie el prietenos, moderat sau rigid.

Mai sunt și alte aspecte importate de dezvoltat, ex. cultura corporativă, axarea pe piața locală, acces la piață, securitatea proprietății și alimentației, producția ecologică și protecția mediului, riscuri… Cooperarea poate fi o activitate pe viață căreia trebuie să te dedici, iar mulți deja s-au convins că la în Republica Moldova e cam problematic să faci planuri pe lungă durată (exodul populației, instabilitate, lipsa garanțiilor, neglijarea drepturilor etc.). Poate e chiar o criză seriosă vă obliga la schimări?! De aceea cred că e timpul potrivit de propagat idea.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu