RECENTE

Mergem la Marșul Comunității LGBTQI+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XVIII (duminică, 19 mai)

PLATZFORMA.MD se alătură acțiunii de solidaritate a Comunității Occupy Guguță  și va participa la festivalul solidarității Sunt OK (15-19 mai) și la marșul de pe 19 mai.

Publicăm mai jos textul acțiunii.

”Pentru că nu suntem OK cu ura. Pentru că libertate înseamnă libertate pentru toți, iar solidaritate înseamnă să susții necondiționat pe cei care își revendică drepturile și libertățile fundamentale (de a fi văzuți, auziți, respectați) – pe cei care-și revendică, în ultimă instanță, demnitatea de oameni și de cetățeni.

De când există Republica Moldova ca stat, elita politică (compusă în temei din partide fără ideologie coerentă și adunate în jurul unor lideri efemeri) a încercat să ne îndrepte unul împotriva celuilalt pe criteriu de limbă, identitate națională, geopolitică și apartenență religioasă.

Experiența ne arată că atâta timp cât noi ne certăm între noi pe teme ”identitare”, în timp ce atenția noastră este absorbită de aceste false conflicte, ei, așa-zișii aleși ai poporului, și-au căutat de treburi murdare.

Aceștia au privatizat bunurile comune, au demontat cu succes economia țării, au trimis un milion de oameni să muncească peste hotare și și-au creat toate pârghiile necesare pentru a-și gestiona cât mai eficient propriile afaceri. Acest lucru este valabil atât pentru forțele zise pro-ruse cât și pentru cele zise pro-europene. Dincolo de pretinsele falii și divergențe „principiale”, partidele politice moldovenești s-au unit în jurul ideii de furt de bun public, pe care o implementează și azi cu succes. 

Cu fiecare an și scrutin electoral rămânem tot mai puțini și mai puțini, iar adevăratele noastre necesități  – viață și salarii decente, învățământ și sănătate de calitate, protecție socială incluzivă – rămân neacoperite.

Să încetăm a le mai oferi luxul politicienilor de a-și acumula capital politic pe loc gol.

Vom putea da jos oligarhia doar fiind împreună, solidari între noi, cetățenii. Iar oligarhia nu înseamnă doar monopol asupra puterii politice și economice. Oligarhia mai înseamnă și monopol asupra urii și a violenței, pe care oligarhii le asmuță asupra cetățenilor, divizându-i după diverse criterii. Ca să conducă mai ușor.

Duminică, 19 mai, în centrul capitalei va avea loc Festivalul Comunității LGBTQI+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XVIII.

#OccupyGuguță participă la Pride prin tobele de la Ritmurile Rezistenței (RoR), cu pancarte și mesaje.

Vom participa la Moldova Pride din următoarele motive:

  • Considerăm că dreptul la întruniri și dreptul la manifestări și acțiuni publice pașnice îl are fiecare cetățean al Republicii Moldova indiferent de rasă, sex, etnie, orientare sexuală, statut social, nivel de venituri, etc (acest lucru fiind stipulat în Constituția Republicii Moldova fiind un drept fundamental). Să punem la îndoială dreptul oricărui grup sau individ la întruniri pașnice înseamnă să punem sub întrebare drepturile fiecăruia dintre noi. Nu vom da guvernului acest cadou. OccupyGuguță e o mișcare de protest și vom apăra pînă la capăt dreptul la libertatea întrunirilor în această țară.
  • Considerăm nedreaptă, injustă și imorală discriminarea, ura și abuzurile pe care le are de suferit comunitatea LGBTQI+ din Moldova.
  • Considerăm ipocrit și imoral că unele grupuri – biserica ortodoxă, unele culte neoprotestante, grupuri naționaliste și conservatoare – au ales să desemneze comunitatea LGBTQI+ drept țap ispășitor pentru toate problemele societății moldovenești. Problemele reale ale țării sunt sărăcia, migrația masivă, gestionarea proastă și tendențioasă a resurselor administrative și nicidecum modul de viață al unor grupuri care nu afectează în niciun fel alte grupuri.  
  • Vrem să trăim într-o țară în care diferențele de viziuni sunt discutate, nu sunt impuse cu bîta, cu amenințarea sau cu înjurătura.
  • Vrem să trăim într-o societate în care fiecare din noi respectăm dreptul la liberă exprimare al celorlalți în măsura în care să nu fie nevoie de mii de polițiști pentru a proteja dreptul la liberă exprimare al altcuiva.
  • Ne solidarizăm cu toate grupurile disprețuite, urîte, umilite sau discriminate pe nedrept. Comunitatea LGBTQI+ este unul dintre acele grupuri la moment. Și are toată solidaritatea noastră. Să nu uităm: bâta de ură îndreptată spre ei azi, mâine poate fi asmuțată contra altor grupuri, contra oricărui grup sau oricărei persoane. Nu avem dreptul să trecem cu vederea încălcările nejustificate ale drepturilor și libertăților lor pentru că mâine s-ar putea să vedem încălcate, la fel de nejustificat, drepturile noastre.
  • Îndemnăm și alte grupuri și forțe sociale să se solidarizeze și să participe la marșul comunității LGBTQI+, în special pe cele care se auto-declară promotoare ale drepturilor și libertăților civile și a ceea ce este uneori vag definit drept „valori europene”. Politica trebuie să fie despre incluziune și mai puțin despre imagine, iar ceea ce azi este menținut în mod artificial și abuziv drept o anormalitate, mâine, prin aport comun, poate deveni o nouă punte spre o comunicare mai eficientă și mai productivă la nivel de comunitate/societate.
  • Respectiv, îndemnăm, în special politicienii și politicienele să participe la marș, pentru că drepturile omului și demnitatea concetățenilor nu sunt monedă de schimb politic și imagine politică.

Politicienii și politicienele trebuie să fie model și inspirație pentru electoratul lor și pentru întreaga societate, inclusiv prin exemplele de curaj personal pe care le oferă. Cei și cele care nu au curajul să denunțe o încălcare sau un abuz, să-și exprime solidaritatea cu un grup umilit pe nedrept doar din frica de a nu cădea în sondaje, nu merită nici respectul și cu atât mai puțin votul nostru. 
Democrația e un bun comun și ne privește pe fiecare în parte. A exclude anumite categorii din acest proces înseamnă a da înapoi și e un gest profund nedemocratic.

#SuntemOK
#SuntemOG
#ProtestPermanent

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu