DE PRIN ALTE PĂRŢI RECENTE

O aniversare desacralizată: protofasciştii şi antisemiţii din Polonia mărșuiesc în faţa porţilor de la Auschwitz

Cea de a 74-a aniversare a eliberării lagărului de la Auschwitz-Birkenau de către Armata Roșie a fost pur și simplu o rușine. Nu doar că li s-a permis celor de extremă dreapta și antisemiților declarați să organizeze un marș și să strige sloganuri de tipul ”E timpul să ne opunem jidanilor și să eliberăm Polonia”, dar primul ministru Mateusz Morawiecki a sugerat că Holocaustul nu a fost atât o consecință a ideologiei naziste, cât mai degrabă un rezultat al caracteristicilor înnăscute ale națiunii germane.

Sute de jurnaliști, supraviețuitori ai Holocaustului și membrii familiilor lor de pe întreg mapamondul, care s-au adunat pentru a celebra închiderea unuia dintre locurile cele mai încărcate de simbolism ale lagărului, au fost expuși la spectacol bizar și grotesc desfășurat în două acte.

Personajul central a fost Piotr Rybak, un cunoscut naționalist polonez și antisemit condamnat pentru arderea unei efigii al unui evreu în cadrul unui marș de extremă dreapta desfășurat într-una dintre piețele centrale din Wrocław, un oraș important aflat în sud-vestul Poloniei. De această dată el a condus marșul din orașul Oświęciem, numele polonez pentru Auschwitz, acolo unde lagărul a fost plasat. Principalul mesaj al lui Rybak și a celor pe care i-a mobilizat a fost că Polonia azi nu e un stat independent pentru că este condus de evrei.

”A venit timpul să eliberăm Polonia de toată jidănimea! Unde sunt conducătorii acestei țări? Unde sunt ei? La groapă! Asta trebuie să se schimbe! Dumnezeu să binecuvânteze Polonia!” Sunt cuvintele pe care le-a strigat Rybak la poarta principală a lagărului de exterminare în care se estimează că un milion de evrei au au fost torturaţi şi executaţi în timpul Celui de al Doilea Război Mondial.

În discursul său inițial din timpul marșului, Rybak a explicat că ”Nu o să-i învețe jidanii pe polonezi cum trebuie să celebreze asemenea evenimente” și că ”lumii îi place să își amintească de victimele din rândul evreilor, dar ignoră faptul că 5 milioane de polonezi au murit în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial”. Tot el a afirmat că ”nația jidănească și statul Israel fac tot ce pot să schimbe istoria, istoria poporului polonez. Dar patrioții polonezi nu vor permite așa ceva!”

Mulți dintre oamenii care s-au adunat pentru a lua parte la comemorare au fost ultragiați și s-au adresat poliției rugându-i pe oamenii legii să intervină și să disperseze adunarea, atâta timp cât era cu adevărat jignitoare și cu siguranță încălca legile care privesc incitarea la ură. Poliția nu a făcut nimic. Spectacolul a durat peste o oră și a inclus mai multe scandări antisemite, naționaliste și religioase. Rugăciunea ”Tatăl nostru” a fost rostită de mai multe ori.

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, ceremonia oficială desfășurată în prezența premierului polonez Mateusz Morawiecki a fost un spectacol teribil în care s-au succedat în cascadă interpretări eronate și manipulări.

”Acest act de anihilare nu a fost înfăptuit de niște naziști, ci de statul german hitlerist. Națiunea germană a fost hrănită cu ideologia fascistă pe care istoricii de atunci și de acum o descriu ca definitorie pentru ei. Dar răul întreg a venit din această țară anume și nu poate fi uitat. Altminteri, ar însemna să relativizăm răul.” Această declarație a lui Morawiecki a fost făcută cu intenția clară de a sugera că există înclinații metafizice către genocid ale națiunii germane care sunt permanente și independente de ideologie, cultură, politică și care sunt, de asemenea, atemporale și anistorice.

În mod clar discursul premierului polonez a fost folosit pentru a stimula cea de-a doua pârghie naționalistă (după rusofobie) – sentimentul anti-german. Morawiecki a încercat să se arate critic față de naziști dar, în același timp, să redirecționeze vina de la platforma ideologică a mașinăriei politice a celui de-al Treilea Reich către caracterul național al nemților.

Am putea admira perseverența lui Morawiecki. În luna februarie a anului trecut a fost încă și mai puțin critic cu regimul lui Hitler din Germania nazistă și a participat la o ceremonie de comemorare a așa-numitei Brigăzi Montane a Sfintei Cruci, o cunoscută grupare poloneză de gherilă de factură nazistă și obsesiv anti-comunistă. La finalul războiului mulți dintre soldații SS au fost încorporați în rândurile sale și această grupare paramilitară a colaborat deschis cu Gestapo-ul, serviciul secret al lui Hitler. Unul dintre membrii săi proeminenți, Hubert Jura este cunoscut pentru persecuțiile și crimele comise împotriva evreilor care au scăpat din ghetou și din lagărele de concentrare. Ca lucrurile să fie și mai interesante ar trebui să ne amintim că această comemorare s-a petrecut în Germania într-o pauză a summit-ului desfășurat în München, Germania. München este orașul în care partizanii pro-naziști au scăpat și s-au ascuns de Armata Roșie care se apropia în 1945. Morawiecki a vizitat mormintele lor și a depus flori.

Poliţia poloneză a anunţat în Twitter că ei vor analiza înregistrările de la eveniment şi că au predat procuraturii dovezile celei ce consider încalcare legii de către demonstranţii din Auschwitz.

Boyan Stanislawski

Articolul a apărut inițial pe portalul Baricada

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu