AFIS Congresul Mondial al Familiilor 2018 (CMF)

Conferința Internațională ”Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău și dreapta conservatoare religioasă: amenințări și oportunități”

Conferința își propune să pună în discuție agendele Congresului Mondial al Familiilor care urmează să se desfășoare la Chișinău, în perioada 14-16 septembrie, sub patronajul președintelui Republcii Moldova Igor Dodon. Congresul Mondial al Familiilor (CMF) este o alianță globală, interconfesională de organizații conservatoare ce luptă împotriva avorturilor, sănătății reproductive, împotriva drepturilor persoanelor LGBT – toate sub umbrela „familiei naturale”. 
De cele mai multe ori organizațiile care fac parte din Congresul Mondial al Familiilor utiliează limbaj de incitare la ură și discriminare. Unele organizații membre ale CMF au făcut presiuni și campanii pentru legi foarte restrictive față de persoanele LGBT, au încercat să saboteze anumite inițiative ale ONU privind sănătatea reproductivă. 
În ultimii ani CMF a devenit deosebit de activ în Europa de Est, mai ales cu prilejul edițiilor desfășurate la Tbilisi (2016) și Budapesta (2017). În această regiune, CMF s-a conectat la agendele conservatoare ale politicienilor locali, Viktor Orban în Ungaria, de exemplu. 
În contextul alegerilor parlamentare din 2019, considerăm că președintele moldovean Igor Dodon va utiliza acest eveniment, la care vor participa figuri religioase și politice importante, inclusiv Patriarul Kiril, pentru a-și consolida agenda politică conservatoare. 
Conferința „Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău și dreapta conservatoare religioasă: amenințări și oportunități” își mai propune să discute despre emergența agendei conservatoare globale, principalii ei actori precum și impactul acestui tip de evenimente pentru societatea Republicii Moldova. 

Agenda conferinței

09:30-10:00 Înregistrare/ cafea 
10:00-11:20 Cuvânt de salut. Panelul I. 
Ana MIHAILOV, Coordonatoare program, Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova

Amenințări la adresa egalității de gen: o perspectivă globală
Daniela Marin PLATERO, Asociația pentru drepturile femeilor în Dezoltare (AWID)

„Ideologia de gen” în Europa Centrală și de Est
Eszter KOVÁTS, Programul „Egalitatea de Gen în Europa Centrală și de Est”, Friedrich-Ebert-Stiftung

Moderatoare: Mihaela AJDER, HomoDiversus (Moldova)

Discuții/Întrebări și răspunsuri

11:20-11:40 Pauză de cafea 

11.40 – 13.00. Panelul II
Agenda conservatoare în Moldova: Gen, valori tradiționale și ale familiei
Vitalie SPRÎNCEANĂ, Platzforma

Libertatea de religie, orientare sexuală și identitatea de gen în România 
Florin BUHUCEANU, Centrul EuroRegional pentru Inițiative Civice (ECPI) 

Discuții/ Întrebări și răspunsuri

Moderatoare: Romanița IORDACHE, Platforma RESPECT (România)

Întrucît numărul de locuri la Regency este limitat vă rugăm să confirmați participarea Dvs prin completarea acestuia formular:
https://docs.google.com/forms/d/1Ks6z-Me27N_y7ao8L9Wv-RB4Op5KZaS8WNWqHsZB0PA/edit

Participarea va fi asigurată în baza principiului: primul venit, primul servit. 

Mai multe detalii pe pagina de facebook a evenimentului. 

Evenimentul este organizat de PLATZFORMA.MD în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova și Centrul EuroRegional pentru Inițiative Civice, cu susținerea financiară a ambasadei Olandei.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu