AFIS

RECVIEM PENTRU EUROPA

RECVIEM PENTRU EUROPA

Unde:  Buncher, str. 31 August 1989, nr. 137, Chisinau, Moldova
Cînd: 12, 13, 14 martie 2018. 

un spectacol de Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan, Artiom Zavadovsky 

În condițiile în care atît la nivel politic: „Asigurarea unui mediu de afaceri confortabil și asigurarea unei atractivități investiționale în Republica Moldova este prioritatea numărul unu al acestui Guvern.“ (Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova) Cît și la nivelul societății civile și mass-media domină practic în exclusivitate discursul care susține încurajarea investițiilor străine cu orice preț. Pentru care principalul indicator al garantării bunăstării Moldovei adică a cetățenilor acestei țări, sînt milioanele de euro investiți și locurile de muncă care apar, dar nu și condițiile de lucru. Pentru care finanțatorii, investitorii, patronii, angajatorii vor fi tot timpul mai importanți decît angajații care primesc salariile în plic, muncitorii care lucrează cu mult peste 40 de ore pe săptămînă, lucrătorii la negru. Pentru care Codul Muncii nu e pentru protecția muncitorului, ci pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil. 

În Recviem pentru Europa ne propunem să vedem cum stau lucrurile dintr-o altă perspectivă, acea a oamenilor care muncesc în aceste companii. Dincolo de mîndria de a coase pentru Armani sau Dior, de a face cabluri pentru BMW sau Mercedes. Care e istoria lor?

În acelaș timp, în acest proces numit “tranziție” în care se află Moldova în ultimii mai mult de 20 de ani, nu este singură. Este încurajată, ghidată, chiar presată de instituții și structuri internaționale cum ar fi FMI sau Banca Mondială sau Uniunea Europeană.

Moldova are o singură posibilitate, și anume să aleagă între Rusia și Europa. Este opinia care a monopolizat spațiul nostru public. Și care identifică orice discurs critic asupra Europei ca fiind o poziție pro-Rusia și viceversa. Privind dincolo de această opinie, Recviem pentru Europa reflectă critic modul în care și-au promovat discursul, politicile, dar mai ales interesele în Moldova instituțiile europene și modul în care acestea au afectat cetățenii Moldovei. Și nu în ultimul rînd, modul în care capitalismul a fost promovat ca fiind unica soluție fără a avea dreptul de a chestiona acest lucru. 

– – –
O producție teatru-spălătorie
Co-producător Schauspielhaus Graz
Cu susținerea Zpațiu/Space

– – –
pentru rezervări contactați-ne cu un apel/sms (cu excepția websms) la 068930652 sau pe mail la contact@spalatorie.md

rezervările se pot face până la ora 12:00 în ziua spectacolului;

rezervările neonorate se anulează cu 15 minute înainte de ora începerii spectacolului;
– – –
contribuție opțională 100 lei, 120 lei, 140 lei

– – –
studenții facultăților de teatru și film beneficiază de intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

– – –
vă rugăm să nu fotografiați și să nu filmați în timpul spectacolului.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu