ARTICOLUL ZILEI BLOG PZF RECENTE

Hidrocentralele ucrainene pe Nistru riscă să devină o problemă umanitară pentru Moldova!

Autor: Ion Efros

Înnămolirea Nistrului ca urmare a construcției unor hidrocentrale pe partea ucrainiană va avea efecte dramatice pentru cel puțin 1/2 din populația Moldovei. Problema asta nici măcar nu poate fi comparată cu tăierea gazului sau electricității în mijloc de iarnă. E mult mai gravă pentru că va fi pe termen lung. Întreg Chișinăul se alimentează cu apă de acolo. Asta-s minimum 700000 de oameni. ȘAPTE SUTE DE MII! La ăștia mai putem adăuga toate orașele, orășelele și comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului. Care beau apă de acolo sau care o folosesc în agricultură și în alte afaceri. Și cu ușurință ajungi la jumătate din populația întregii țări! Iar asta-i catastrofal! Are Guvernul bani pentru centrale de desalinizare a apei din Marea Neagră? Pentru apeducte din Dunăre? Sau poate consideră că doar cu apa din Prut poți alimenta Chișinăul? I do not think so.

Ăsta-i unul din puținele subiecte în care nu pot exista disensiuni între Chișinău și Tiraspol. Iar Moldova are absolut toate instrumentele legale pentru a se opune construcției acestor hidrocentrale. Aici nu se poate opune nici Tiraspolul (chiar dacă ar vrea) și nici Armata a 14-a. Pentru că asta-i problemă de nivel interguvernamental. Între două state: Moldova și Ucraina.

Ce câștigă Ucraina e clar: (a) surse de electricitate ieftină (b) capacități de generare suplimentară (c) capacități adiționale de echilibrare a sistemului lor energetic. Ce câștigă Moldova din acesta??? Nimic, dar absolut nimic!!! Cum naiba să negociezi o problemă non-negociabilă?! Toată apa care este utilizată de Chișinău din Nistru va trebui adusă fie din surse de la mare distanță, care înseamnă investiții enorme. Fie din rezervoare de mare adâncime, care iarăși pe lângă investiții mari vor afecta satele și comunitățile mici care tot se folosesc de aceste surse. Totodată cei care fac agricultură intensivă vor trebui să extragă apa și ei din pânzele freatice. Și aici nici măcar nu este clar dacă apele de mari adâncimi pe care le avem în Moldova sunt suficiente în acest scop?! Cel mai probabil nu, pentru că timpul de înlocuire și recuperare a acestor ape în rezervoarele de mare adâncime este mult mai mare de cât timpul de consum.

Până în acest moment atenția publică asupra acestei probleme a ținut mai mult de afectarea biodiversității cursului inferior al Nistrului. Problema însă trebuie pusă altfel (sau și altfel): SE TAIE PRACTIC ACCESUL LA APĂ FOLOSIT ÎN SCOPURI ALIMENTARE!!! Asta îi mai grav, mult mai grav, îi problemă de securitate alimentară. O să se depopuleze Moldova nu de bancuri de pești ci de oameni!

Vizita recentă a lui Groisman la Chișinău nu s-a petrecut pentru că lui îi plac plăcintele moldovenești sau pentru că a fost interesat de Moldova Business Week. Cu siguranță s-a discutat și problema hidrocentralelor de pe cursul superior al Nistrului. Ucraina nu are bani pentru astfel de investiții care sunt capital intensive. Ele necesită împrumuturi bancare fie de la băncile de dezvoltare fie de pe piețele de capital. De obicei se dă preferință celor dintâi. Unitățile hidroelectrice de pe partea ucraineană a Nistrului, însă, nu pot fi finanțate cu astfel de împrumuturi dacă evaluarea impactului de mediu și evaluarea impactului social nu vor fi pozitive. Și ele cu siguranță nu pot fi pozitive. Pe lângă aceste studii de impact, crucial este acceptul Guvernului Moldovei. De ce? Pentru că Nistru este fluviu transfrontalier. Iar orice tip de infrastructură care se ridică pe acest râu trebuie coordonată între statele care sunt traversate de acesta. Orice creditor internațional este foarte sensibil la problemele de mediu și sociale care pot fi provocate de astfel de proiecte. Neglijarea lor poate crea dificultăți Ucrainei în accesarea finanțării pentru alte proiecte pe viitor. Lucru de care ei sunt conștienți. Din această cauză încercă prin toate mijloacele să convingă Guvernul Moldovei să nu formuleze nici un fel de opoziție față de construcția hidrocentralelor. Tăcerea suspectă a Guvernului, nu poate sugera decât că acest lucru reușește Ucrainei.

Ministerul Mediului din Moldova a fost mai mereu în insuficiență de personal și capacități. Sectorul de protecție a mediului a fost neglijat de fapt de toate Guvernele, considerându-se că nu este problemă prioritară pentru stat. Odată cu lichidarea acestui Minister problemele de mediu vor fi aruncate și mai mult în coada listei de priorități sau chiar în afara unei astfel de ”liste”. Ce poate face un Secretar de Stat pe probleme Mediu la Ministerul Agriculturii, cu staff și probabil buget diminuat (?) în condițiile în care și atunci când exista Minister al Mediului cu staff și bugete mai mari tot existau dificultăți?

Pentru a reacționa la o astfel de problemă atât Comisia Europeană, Comunitate Energetică, Banca Mondială, BERD și toți cei care sprijină proiecte de infrastructură trebuiesc atenționate public. Dacă aceste instituții nu au reacționat asta a fost pentru că Guvernul nu le-a ceruto în mod clar sau chiar deloc. Toți acești donatori deja nu mai finanțează centrale poluante pe cărbune. Excepție face Kosovo care are o situație mai specifică atunci când vine vorba de alimentarea cu electricitate. Cu siguranță că argumente similare celei aduse cărbunelui pot fi aduse și în cazul hidrocentralelor construite pe Nistru. Dacă Guvernul nu vede în ce se bagă, o declarație publică semnată de societatea civilă ar putea fi un minim început.

P.S. Și tăcerea partidelor de opoziție tot este greu de înțeles. Băieți, asta-i calul vostru de bătaie pentru intrarea în Parlament și e tare straniu că taceți! Sistemul electoral mixt îi extrem de dubios, impactul miliardului furat îi foarte grav, înnămolirea Nistrului însă va fi devastatoare pentru toți! Do react!

P.P.S. S-a făcut mare caz pe marginea milionului de imigranți sirieni din 2016 în UE. Mai așteaptă stimată Europă încă minimum 500000 de moldoveni, nu din cauza războiului sau sărăciei, ci din cauză că nu vor avea acces la o sursă elementară care susține viața. La apă! Dintr-o „chestiune” de securitate energetică pentru Ucraina, hidrocentralele ucrainene pe Nistru riscă să devină o problemă umanitară pentru Moldova!

 

Sursă imagine: realitatea.md.

 

 

Despre autor

Ion Efros

Ion Efros a obţinut un Master în Management Energetic Global în cadrul Universităţii Strathclyde din Marea Britanie. Anterior a consultat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI) în Moldova şi a fost stagiar în cadrul Secretariatului Comunităţii Energetice şi ONUDI în Viena.
În prezent este cercetător-analist energetic în cadrul Institutului de Politici Publice din Republica Moldova.

Lasa un comentariu