RECENTE

Invitație: Campania ”Candidatul Popular”.

[label shape=”” type=””] Redacția PLATZFORMA [/label]

Deși abia a început în mod oficial, campania electorală pentru alegerea președintelui s-a transformat deja într-o competiție de promisiuni și orgolii (în care candidații vorbesc exclusiv despre personalitatea proprie fără a o lega de agende de interes public), reglări personale de conturi, într-un fals război de dezbateri pe teme sterile dar care dezbină (polemici ce țin de geopolitică, identitate, moralitate și religie).
E o campanie-spectacol, în care candidații fac paradă de declarații extravagante, dar evită să își asume vreun angajament.
Ei nu își asumă responsabilitatea pentru situația în care se află acum țara și societatea, pretinzînd că nu e vina lor, pentru că ei ar fi fost cumva întotdeauna ori prea slabi pentru a schimba ceva ori s-ar fi aflat în afara sistemului, că ”răul” a fost făcut de alții (mereu alți „alții”!).
Ei agită sperietori (geopolitice, culturale, identitare) pentru a ne intimida pe noi, alegătorii, și a ne determina să le iertăm, încă o dată, derapajele și iresponsabilitatea sub pretextul că, dacă nu îi alegem pe ei, vin alții mult mai răi ori va fi catastrofă.
Ei se ”ceartă” intens pe teme inutile și marginale (și care nu țin de competența lor) precum autoidentificările etnice, lingvistice și religioase ale cetățenilor țării, dar evită cu insistență să se atingă de subiecte precum prăbușirea sistemului de protecție socială (salarii, pensii, protecția drepturilor muncii), dezastrul demografic, criza profundă a sistemului educației, a celui de ocrotire a sănătății, migrația, absența creșterii și dezvoltării economice, prăbușirea satelor (în care trăiește aproape 60 % din populația țării), sărăcia, evaziunea fiscală în off-shore, justiția captivă.
E o campanie electorală în care EI încearcă să ne impună NOUĂ temele lor pentru a evita să discute temele noastre, una în care EI se străduie să ne dezbine și să ne despartă în grupulețe mai mici pentru a ne putea alinia mai ușor la agendele lor. Și de data asta legiuni de artiști, vedete, tehnologi și consultanți politici, bloggeri-mercenari, celebrități mediatice locale sau din afară vor munci de zor (pe bani de proveniență obscură) ca să facă imaginea candidaților respectivi mai curată și mai morală.
Alegătorul va fi iarăși inundat cu imagini, îndemnuri, apeluri, chemări, dar și intimidări ca să voteze pentru cineva sau împotriva cuiva.
Redacția https://platzforma.md vă invită să participați la campania Candidatul Popular, un exercițiu de reflecție, analiză, creativitate și critică politică.
Exercițiul constă în identificarea unor teme, probleme și chestiuni pe care am vrea să le vedem abordate de către candidați în această campanie electorală.
Vă invităm să reflectăm și să construim împreună o agendă populară în care s-ar regăsi temele ce ne dor și ne interesează pe NOI în mod efectiv, nu temele decise de EI sau consultanții lor politici (care le zic că o temă sau alta le poate aduce voturi, e mai populară, e mai delicată sau, din contra, trebuie evitată cu orice preț pentru că ar fi incomodă), una în care dezbaterea principială ar fi nu PE CINE VOTEZ? ci CE VOTEZ?, una în care expresiile-cheie nu ar fi ”identitatea”, ”războiul geopolitic/ciocnirea vectorilor”, ci altele : ”lupta cu sărăcia” sau ”remunerarea demnă pentru fiecare”, de exemplu.
E un exercițiu de imaginație util – el ne ajută să ajustăm agendele candidaților la agendele noastre (de cele mai multe ori împotriva voinței lor), să le evaluăm platformele și pozițiile în funcție de necesitățile, problemele, îngrijorările și aspirațiile noastre.
E un mod de a ne face auzite vocile noastre și în afara urnei de vot. Și credem că trebuie să facem auzită această voce chiar dacă înțelegem cu toții că președintele e limitat în atribuții și competențe și nu va fi în nici un caz un salvator al națiunii (în cel mai bun caz o voce a rațiunii și a interesului public, în cel mai rău caz va fi ca oricare din președinții precedenți)!, chiar dacă ne dăm seama că numeroase forțe văzute și nevăzute depun eforturi pentru a altera exercițiul votului.
Vă invităm să trimiteți sugestiile voastre (teme de discuție, idei, soluții) pe domenii pe care le considerați importante (ex. politici sociale, justiție, mediu, politică externă) la rubrica comentarii, pe pagina de Facebook a PLATZFORMEI, în comentariu la această postare (pe site) sau pe adresa platzforma@gmail.com pînă la 23 septembrie 2016.
Ulterior, sugestiile vor fi colectate, sintetizate într-un program electoral unic, publicat pe PLATZFORMA și trimise tuturor candidaților și candidatelor la funcția de președinte.

 

sursă imagine de fundal: Unimedia.

Despre autor

Platzforma Redacția

4 Comentarii

  • // Candidatul Popular//

    Candidat LA CE???
    Discutie inutila, forma de guvernare nu corespunde realitatii.Neglijarea acestei realitati a adus la profanarea si distrugerea institutiilor statului, E gresit sa discutam cum sa reanimam aceste institutii, forma de guvernare se va schimba cu sau fara participarea noastra. Cu participarea noastra – exista sansa sa avem o guvernare democratica, fara participarea noastra evident va fi o dictatura.
    Deci, in momentul cind eu ca cetatean nu am incredere in asa institutii ca: curtea constitutionala, presedintie, parlament, justitie – eu nu mai vreau sa discut persoana concreta de la conducerea lor, schimbat trebuie tot sistemul.

  • Andrei, si sistemul cum il schimbi? Pentru ca, prin discursuri (geopolitice, identitare, „europeniste”) si practici (concentrarea puterii in mainile unui grup mic, absenta unor canale de participare pentru restul cetatenilor, inegalitati economice si politice enorme) sistemul se reproduce. si se autoperpetuiaza.
    Ideea noastra de „candidat popular” este de a construi, macar la nivel de proiect, un discurs (si sugestii de practici) alternativ, e un pas mic. pe un drum lung.

    • Daca sa vorbim de un lider ipotetic atunci eu il vad sub deviza „Moldova mai presus ca orce” , pe plan extern – „nu exista prieteni, exista interese” si „voi face alianta si cu dracul daca aceasta contribue la prosperitatea tarii mele”.
      Pe plan intern sa faca reforme si schimbari in toate domeniile, de la drapelul tarii pina la organizatiile de salubrizare.
      Este un banc, cum la o nunta socrul mare le ureaza tinerilor multe si marunte si inchee cu „…sa dea Domnul sa traiti impreuna, dar nu cred”
      La fel si cu o parte din candidati la presedintie care doresc sa devina presedintele statului dar nu cred ca acest stat are un viitor. Si cu totul o batjocura este ca o persoana care a jurat credinta unui alt stat sa ajunga si cu mina pe constitutie sa rosteasca juramintul de presedinte al R Moldova. Aici deacum nu e vorba de unionism sau ghilotina geopolitica, aceasta este perversiune morala si incalcare penala.
      Cum sa schimbam sistemul. Mai intii de toate sa nu mai incercam sa-l amagim pe cel din oglinda, sa nu mergem la afacere cu propria constiinta. Din propria experienta: in vara anului 2000 deputatii (toti!) au devenit infractori furindu-mi dreptul meu de a alege presedintele statului. Pentru mine parlamentul s-a transformat intr-o banda de tilhari si eu, evident am decis sa nu mai particip la alegerea tilharilor. In 2009 ispita a fost prea mare, mi-am dorit mult schimbarea si am mers la afacere cu propria constiinta, am votat banditii-proeuropeni legalizindui in acest mod si am ajuns la un dezastru si mai mare. Aceia a fost o gresala, daca o voi repeta va fi o prostie.
      Deci, scimbarea sistemului se incepe de la fiecare din noi. In societate schimbarea trebue sa inceapa cu promovarea referendumurilor, la toate nivelele si pe tot spectru de intrebari – de la locul gunoistii in sat pina la forma de guvernare in tara. Cetateanul trebue sa simta ca votul lui conteaza, are urmari si el contribue direct la situatia din societate.E necesara stimularea tuturor formelor de activitate sociala.
      Inca o metoda este lichidarea analfabetismului cultural – cetatenii habar nu au ce este codul muncii, care sunt relatiile angajat-stapin, ce sunt sindicatele si pentru ce ele trebue, cum sa-si administreze bugetul familiei, care sunt drepturile lui de cumparator etc
      Cine sa se ocupe de aceste intrebari? – cred ca cei ce nu sunt indiferenti si simt ca o pot face.

Lasa un comentariu