AFIS

Teatru-spălătorie prezintă: PARALLEL

 

10.12.2014, 20:00, Tipografia 5, str. V. Pârcălab 45

 

PARALLEL

cu: Lucia Mărneanu, Kata Bodoki-Halmen

 

Synopsis

Spectacolul ”Parallel” semnat Ferenc Sinkó și Leta Popescu are la baza experiențele protagonistelor Lucia Mărneanu și kata bodoki-halmen. Creat din propunerile celor două artiste și din texte scrise de întreaga echipă, spectacolul provoacă printr-o abordare directă a temelor: corp, identitate sexuală, refulare, acceptare. Corpurile  în mișcare, drag-show-ul și muzica originală de kata bodoki-halmen și danaga fac spectacolul dinamic și penetrant.

 

Echipa

Concept/ Coregrafie: Ferenc Sinkó
Regia: Ferenc Sinkó și Leta Popescu
Texte: echipa
Scenografia: Valentin Oncu
Costume: Gyopár Bocskai
Cântece: kata bodoki-halmen
Muzica: danaga
Asistent tehnic: Attila Almási

Durata: 1 h

Recomandat persoanelor peste 16 ani. Spectacol în limba ENGLEZĂ, cu subtitrare în limba română.
Producător: GroundFloor Group

Coproducător: ColectivA

Mulțumiri: Adrian Ghenie. Șerban Savu

 

Eveniment organizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

 

WEB_parallel

 

Participări la festivaluri

 

Festivalul Național de Teatru – București • Nov. 1 & 2, 2014

                Konfrontacje – Lublin, Polonia • Oct. 19, 2014

Perform – To Fringe or Not to Fringe – Iași, iunie 2014

                FDR – FEST – Timișoara, iunie 2014

Festivalul Internaţional de teatru ATELIER – Sfântu-Gheorghe

Festivalul Teatrul Nou – Arad, Teatrul de Stat “Ioan Slavici”, mai 2014

Romanian Dance Showcase – Centrul National al Dansului, Bucuresti, mai 2014

                respirăteatru – 25 de ore de teatru non-stop – Sibiu, aprilie 2014

                LikeCNDB#1 – București, Centrul Național al Dansului, februarie 2014

 

Urmează

Festivalul Dramaturgiei Contemporane – Budapesta • Dec. 4, 2014

Festivalul Interferențe – Cluj, 6 Dec. 2014

Parallel@Spălătorie – Chișinău, 10 dec. 2014 (Rep. Moldova)

International Performance Art Festival, Coppenhangen • Feb. 26-28, 2015 (Danemarca)

 

Premii

Premiul UNITER pentru DEBUT (2014):

Lucia Mărneanu şi Leta Popescu pentru spectacolul Parallel,
coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca

 

Festivalul Internaţional de teatru ATELIER

                               Premiul special al juriului

                               Premiul pentru scenografie – Gyopár Bocskai și Valentin Oncu

 

Fragmente din dosarul de presă*

 

Parallel, unul dintre spectacolele cele mai provocatoare social ale acestei ediții a Festivalului. Nu doar în edițiile anterioare ale Festivalului, dar în Lublin în general n-am văzut pînă acum o abordare atît de deschisă și îndrăzneață a homosexualității feminine, a identității sexuale și circumstanțelor ei culturale. În plus, prezentată într-o formă atipică […] Parallel este expresia opoziţiei, bazată pe un set de standarde, arbitrar şi impus, în faţa alegerii propriei identităţi. O voce puternică în apărarea dreptului de a fi tu însuţi, chiar dacă asta înseamnă creditarea unei minorități sau poate mai ales atunci. Spectacolul artiştilor români rezonează evident cu discuţia actuală (sau mai curînd scandalul) din Polonia privind drepturile minorităţilor sexuale, ideea de gen şi libertăţi civile. Ceea ce ne conduce către două observaţii, una optimistă, cealaltă pesimistă. Prima ar fi că e foarte bine, pînă la urmă, că putem vedea din cînd în cînd astfel de proiecte. A doua – că nu se ştie cît se va mai putea.

Organizatorii locali ai Festivalului ar trebui să fie pregătiţi, căci de apărători autodesemnaţi ai «normalităţii» nu ducem lipsă la Lublin“

 

Andrzej Z. Kowalczyk în Kurier Lubelski (trad. Iulia Popovici în Observator Cultural)

”Parallel e un spectacol în primul rând inteligent, pentru că nu este politically correct, dar în schimb construiește în mod valid o platformă empatică pe care spectatorul de orice orientare sexuală poate păși cu încredere. Contrapunctul dezvoltat de glumele homofobe despre lesbiene – la care râzi cu un râs vinovat, ca heterosexual – pregătește ideal terenul pentru atacul emoțional din final, amestec de confesiune extrem de intimă și poezie intensă, rostită ca o rugăciune laică a celui care nu se simte acasă în propriul corp.

Un spectacol curajos, dar și fragil, direct, dar în același timp delicat, cu o mare doză de poezie, venind pe de o parte din muzica lui kata bodoki-halmen, iar pe de altă parte din confesiunea fragmentară a Luciei Mărneanu din final, Parallel e spectacolul unei generații care se vrea dură, dar e și profund sensibilă.”

Cristina Modreanu în ArtAct Magazine

 

„Parallel dă de toți pereții cu fixitatea stereotipurilor de gen, cu marcajele identitare (in)casabile și cu iubirea de coabitare cu prea-normalul obsedant. Parallel e o declarație de iubire desprinsă de corsete sociale, care își afirmă cu tărie și tandrețe nevoia de libertate totală.”

Mihaela Michailov în Gazeta de Arta Politica

 

“Am ieşit de la acest performance cu un sentiment încercat nu prea des: că este important să se scrie despre el. Se scrie despre spectacole mai mult sau mai puţin reuşite, despre estetici şi teme noi, despre tendinţe şi direcţii. Rareori însă, ceea ce vedem reprezintă un punct de cotitură, semnul unei schimbări – de gîndire, expresie sau atitudine –, o inovaţie sau (măcar) o acordare cu timpul şi timpurile. […]

Cu două performere absolut fabuloase, Parallel este spectacolul anului 2013.

Oana Stoica în Dilema Veche

 

”…de o frumuseţe greu de descris în cuvinte, urmăreşte în paralel, prin ritualul dramatic al dezbrăcării-îmbrăcării, rupturile, recompunerile, refuzurile, negocierile şi reconversiile de gen, toate realizate într-un şir cursiv, palpitant, de acţiuni nonverbale, aproape-dar-niciodată definitv dans, aproape-dar-niciodată definitiv pantomimă. Expresivitatea şi concentrarea lăuntrică de care dau dovadă Lucia Mărneanu şi kata bodoki- halmen ating, adesea, vibraţii electrice.”

Miruna Runcan în Observator Cultural

 

”Pe două scene paralele, două tinere povestesc – coregrafie, musical, stand-up comedy? – cum e să-ți vâslești printr-o societate ostilă ca să te întâlnești cu propria-ți sexualitate. Povestea e înșelătoare ca sânii unei transwomen: când crezi că râzi mai bine de glumele despre lesbiene rostite pe scenă, te fulgeră gândul că s-ar putea că în sală să existe oameni care râd fără să citească ghilimelele; apoi – și asta e “perversa” spectacolului – când ești cu gura încă deschisă a râs, ți se deschide sub picioare o amețitoare perspectivă a locului lipsă. Parallel este mai mult decât un spectacol.”

Mircea Toma în BUCUREȘTI-24-FUN

 

„Spectacolul Parallel, produs de GroundFloor Group şi de ColectivA la Fabrica de Pensule din Cluj, trebuie văzut pentru punerea în scenă inteligentă, sinceră şi încărcată de emoţie a unor teme prea puţin familiare scenei româneşti. Dar nu numai pentru atât.”

Mirela Sandu în Accente

 

„Un spectacol viu, dinamic, plin de umor care a reușit să-mi transmită emoții foarte puternice. Apropierea de identitățile drag și trans, printr-un proces de simbolizare simplu și accesibil fac spectacolul un veritabil (și unic pe scena contemporană românească) Drag King Show. Pe care îl recomand oricui! Pentru că am râs sincer uneori, de multe ori mi-a rămas râsul în gât și la final, prin palma atât de subtilă dată stereotipurilor afirmate pe parcurs, am înghețat în scaun. […]

Dacă aș face un top al spectacolelor pe care l-am văzut în ultima vreme, Parallel ar conduce detașat.”

Valentina Iancu (blog)

 

* versiunile complete ale articolelor despre spectacol pot fi citite pe site-ul nostru, la secțiunea Presă. http://www.groundfloor.ro/ro/presa/

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu