[label shape=”” type=””] Victoria Apostol [/label]

 

Pastorul Vasile Filat, președintele asociației ProFamilia împreună cu jurista acestei entități au organizat o conferință de presă pe 4 iunie 2015 prin care s-au plâns că Ministerul Sănătății (MS) le-a interzis să amplaseze un monument anti-avort în curtea Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul Mamei și Copilului. Filat s-a arătat nedumerit față de decizia Ministerului de a nu susține inițiativa prin care el vrea să stigmatizeze să condamne simbolic și să marginalizeze social femeile care au apelat la servicii de întrerupere a sarcinilor nedorite.

Asociația ProFamilia este o asociație religioasă și este condusă de pastorul baptist Vasile Filat. Această asociație împinge un proiect al cărui scop e amplasarea , într-un spațiu public – în fața unui spital de stat, a unui monument care este o copie a altui monument  – „Memorialul Copilului Nenăscut”.

Personal sunt contrariată și revoltată de această inițiativă și intenție de a transforma spațiul public laic din Moldova într-un spațiu în care, printre multe altele, femeile nu au nimic de spus, un spațiu în care vocile femeilor sunt reduse la tăcere, într-un spațiu în care, în loc să discutăm milioanele de motive din care femeile recurg la întreruperea sarcinii grupuri vocale precum cel condus de pastorul Vasile Filat nu fac decît să spună femeilor că ar fi vinovate pentru efectuarea unui avort (chiar dacă, de exemplu, au rămas însărcinate în urma unui viol), într-un spațiu care acuză femeile pentru faptul că își exercită dreptul asupra propriilor calități reproductive, în fine, într-un spațiu în care un bărbat (care nu va naște niciodată) sau mai mulți (care la fel nu vor naște niciodată) decid unilateral asupra corpului meu!

Pastorul Filat susține că avortul omoară copii, iar acești copii morți au nevoie de un monument de comemorare.

Un argument fals din cîteva motive.

În primul rând, pastorul Filat manipulează și distorsionează realitatea biologică de formare a corpului uman. În primele 12 săptămâni au loc diverse procese de formare a fetusului și nicidecum a copilului pe care ne-am obișnuit să-l vedem la naștere, iar în Republica Moldova orice femeie cu o vârstă mai mare de 16 ani are dreptul să întrerupă o sarcină la cerere PÂNĂ la 12 săptămâni. Adolescentele mai tinere de 16 ani au nevoie de acordul părintelui sau reprezentatului lor legal (vezi Legea privind Sănătatea Reproducerii Nr. 138 din  15.06.2012). După 12 săptămâni și până la 21 săptămâni există o lista de indicaţii medicale și sociale a Ministerului Sănătății, conform căreia poate fi obţinută permisiunea pentru avortul tardiv. Prin urmare, afirmația potrivit căreia „copiii mor din urma avorturilor” este una falsă, iar cuvântul „copil” este folosit distorsionat pentru a manipula sentimentele oamenilor.[i]

Monumentul pe care dorește să-l amplaseze Filat într-un spațiu public înfățișează un copil mare de o vârstă de 3-4-5 ani care încearcă să mângâie pe cap o femeie care stă în genunchi în fața acestui copil și plânge cu fața acoperită cu mâinile ei. Este clar că acest monument reprezintă o distorsionare a realității. Un copil de 3-4-5 ani nu se află în uterul femeii la 12 săptămâni de sarcină, iar faptul că acea femeie plânge cu fața acoperită denotă stigmatizarea și acuzarea femeilor pentru luarea deciziilor asupra propriului corp, deci un astfel de monument are scopul vădit de a pune presiune psihologică asupra femeilor, de ale acuza ca fiind vinovate de omoruri pe care nu le-au comis, deoarece nu există copii la 12 săptămâni de sarcină. Unde se regăsește, în cadrul acestui monument, bărbatul împreună cu care femeia a conceput fetusul, au luat o decizie de a-l avorta, a abandonat-o sau a violat-o? Nicăieri.

Pentru a-și susține proiectul, pastorul Filat a făcut uz de cîteva cifre inventate și alte câteva mituri despre avort.

Acesta a prezentat o cifră de 6 milioane de fetuși avortați, cică această cifră acoperă mai multe perioade istorice începând cu 1954 când avortul a fost decriminalizat în URSS. Ceea ce nu a menționat pastorul este faptul că avortul a fost decriminalizat în RSSM abia în 1961 cu adoptarea noului cod penal care trebuia să corespundă decretului din 1954, iar cel mai grav este faptul că Filat nu a prezentat opiniei publice nicio metodologie de colectare a acestor date! El a făcut referință la niște persoane care l-au ajutat să aibă acces la date – care persoane? care date? unde sunt aceste date (pentru a fi verificate)? – în plus, mereu a invocat spovedania ca sursă de colectarea a datelor (sic!). Oare fețele religioase nu sunt obligate să nu divulge informația privată oferită de credincioase și credincioși când aceștia merg să se spovedească?! Mai mult, de când spovedania este un instrument ce-ți permite să cuantifici niște informații și să tragi niște concluzii cu pretenţii de generalizare?!

Mai departe, Vasile Filat se arată îngrijorat de numărul mare de avorturi printre adolescente, de aceea crede el că amplasarea unui monument de rușinare va opri adolescentele de a face avort. Serios, domnule pastor? Faptul că acele adolescente au rămas întîi de toate însărcinate nu vă îngrijorează? Faptul că acele adolescente rămân însărcinate fără a fi conștiente ce înseamnă acest lucru și ce înseamnă să devii mamă, tot nu vă îngrijorează? Se pare că nu, deoarece Filat a adus exemplul unei copile de 12 ani care a făcut avort. El s-a arătat indignat că o fetiță de 12 ani a putut să facă avort! Culmea, nu?! Adică acest individ nu s-a întrebat cum o copilă de 12 ani a rămas însărcinată; cum a fost așa ceva posibil; care sunt cauzele sarcinii: viol? sex neprotejat din curiozitate și ignorare a consecințelor? Etc. pentru că sunt sigură că acea copilă nu a luat o decizie conștientă la 12 ani de a deveni mamă! (Actul trebuie calificat în mod clar drept viol!) Însă, se pare că pe pastorul Filat acest aspect nu-l interesează; el vrea să amplaseze un monument care să-i amintească acelei copile de 12 ani că a făcut ceva rău; că e o criminală și trebuie să se pocăiască.

Adolescentele și adolescenții au nevoie de educație sexuală. Ei au nevoie să-și cunoască corpurile și capacitățile reproductive, dar deasemenea și cum să-și asigure o viață sexuală sigură, lipsită de boli sexual transmisibile și sarcini NEdorite! Informarea tinerilor și a tinerelor despre posibilitățile de contracepție cum ar fi prezervativul și contraceptivele (pilule) va duce la scăderea numărului de sarcini printre adolescente, prin urmare la scăderea avorturilor. Scăderea numărului avorturilor printre adolescente nu se face prin amplasare de monumente care au scopul să stigmatizeze și să tortureze psihologic tinerele femei, ci prin educarea tinerelor femei și a tinerilor bărbați cum să-și planifice o familie și cum să-și mențină sănătatea reproductivă într-o stare bună. Însă Biserica Baptistă al cărei pastor este Vasile Filat, dar și alte biserici din Moldova, inclusiv Mitropoliile Ortodoxe, se opun introducerii educaței sexuale în școli!

Un alt mit enunțat de pastorul baptist a fost acela că femeile după avort devin sterile. Este fals. Există câteva tipuri de proceduri de întrerupere a sarcinilor nedorite: 1. Aspirarea vacuum manuală; 2. Dilatarea si chiuretajul; 3. Avortul medicamentos. Dintre acestea, doar dilatarea și chiuretajul este procedura care poate cauza complicații de tipul: infecţii pelvine, sterilitate, sarcină ectopică, leziuni cervicale, perforaţii ale uterului, hemoragii în proporție de 3-13 %. După cum se vede procentul este foarte scăzut și unul care este justificat, având în vedere că avortul prin chiuretaj este o intervenție medicală, adică o operație. Orice operație care presupune deschidere, tăiere, închidere la orice organ al corpului uman implică riscuri! Însă, spre binele femeilor și al tuturor medicina evoluează și savanții mereu caută metode de a reduce riscurile operațiilor. Astfel, aspirarea vacuum manuală și avortul medicamentos sunt două proceduri de întrerupere a sarcinilor nedorite care nu implică deloc riscul de a rămâne sterilă,[ii] iar femeile care doresc să întrerupă o sarcină nedorită sunt încurajate să se folosească anume de aceste proceduri, și nu de chiuretaj.

În anul 2014, numărul femeilor moarte ca urmare a unui avort a fost zero, în timp ce proporţia deceselor materne a fost peste 5%.[iii] Ministerul Sănătății ne informează că în Republica Moldova se înregistrează o rată înaltă a deceselor materne și infantile ce pot fi evitate. Cauzele acestui fenomen sunt:

1. nutriția proastă a viitoarelor mame, inclusiv deficitul de fier, acid folic, iod;

2. cunoștintele limitate ale gravidelor privind semnele de pericol în timpul sarcinii, care împiedică apelarea, în timp util, la asistența medicală;

3. accesul redus la servicii de sănătate – personal calificat, medicamente, servicii de urgență, etc. – în special în localitățile rurale.

Mai mult, tot MS ne spune că 50% din femeile din Moldova nu cunosc semnele de pericol în timpul sarcinii la apariţia cărora trebuie să se adreseze imediat la medic.[iv] Așadar aceste date și informații ne arată că femeile care vor să devină mame s-ar putea să nu ajungă să trăiască acest moment și o rată înaltă, din păcate, nu au mai devenit mame pentru că au murit din cauza complicațiilor sarcinii sau la naștere, cauze cărora puteau fi, de altfel, evitate. Însă, se pare că pastorul Filat nu este la curent cu această realitate sau poate refuză să o cunoască, în schimb dânsul adună bani pentru instalarea unui monument.

Pe site-ul asociației ProFamilia se colectează bani pentru instalarea monumentului anti-avort. S-au donat deja 104578 mii lei și mai e nevoie să se doneze 145322 mii lei. Dacă adunăm aceste sume, atunci avem în rezultat 250000 mii lei – atât pastorul Vasile Filat vrea să cheltuie pentru a stigmatiza, hărțui psihologic femeile și a fi complici cu violatorii. Vezi mai jos imaginea preluată de pe site-ul asociației ProFamilia care are în dreapta poza cu monumentul și sumele de bani.

poriectul copilul nenascutIar dacă am face un calcul simplu, atunci am realiza că pastorul Filat ar putea cheltui suma de 250000 mii lei pentru 5000 de femei pentru a le asigura alimente bogate în fier. Iată doar cîteva din produsele care conțin fier: orezul brun; pâinea integrală de grâu; fulgii de ovăz; boabele de fasole; spanacul crud etc. și dacă pe unul sau mai multe din aceste produse s-ar cheltui câte 50 de lei, atunci vom oferi o nutriție mai sănătoasă celor 5000 de femei.

Acest articol și discuțiile despre procedurile de întrerupe a sarcinilor nedorite nu au scopul de a promova avortul. Avortul este utilizat deseori de către femei ca o metodă contraceptivă de a scăpa de o sarcină pe care nu și-o doresc. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, deoarece femeile și bărbații ar trebui să apeleze la alte posibilități de a se proteja de o sarcină nedorită, iar la avort să se ajungă doar în situații limită, cum ar fi violul. Însă, acest lucru poate fi atins doar prin educarea sexuală a femeilor și a bărbaților, precum și prin oferirea unui acces liber și gratuit la metodele de protecție împotriva unei sarcini nedorite. În timpul conferinței, jurista a menționat că în „cercetarea” lor au identificat că sărăcia și condițiile sociale precare reprezintă cauza cea mai des întâlnită care determină femeile să recurgă la avort.

E o cauză reală și una într-adevăr determinantă pentru a recurge la un avort. Femeile și fetele din Moldova formează un grup separat de persoane care se confruntă cu sărăcia potrivit raportului ONU pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului din 2014.[v] Însă, se pare că asociația ProFamilia nu este interesată să ajute femeile să iasă din sărăcie, astfel încât să-și permită să nască și crească zeci de copii. Mai mult, pastorul Filat și jurista asociației nu s-au arătat dispuși să cheltuie banii colectați și în proces de colectare ca să cumpere niște prezervative sau contraceptive și să le ofere femeilor sărace pentru a fi în stare să-și planifice sarcini dorite, care vor rezulta cu nașterea copiilor doriți și așteptați.

În Moldova, prezervativele costă de la 23,3 lei în sus, iar contracepţionalele de la 50 lei în sus. De exemplu, pastilele anticoncepționale Diana 35 constă 75.5 lei potrivit site-ului medicamente.md, însă în unele farmacii e chiar 80 de lei. Așadar, o femeie săracă care are deja 2 sau 3 copii cum poate oare să-și permită să-și cumpere lunar contraceptive, deoarece acestea se folosesc lunar, dar și prezervative care de obicei sunt doar 3 la 23,3 lei?! În plus, câte farmacii sunt la țară?! Prin urmare, este evident că femeile sărace, în special cele de la țară nu au decât două opțiuni: ori să fie gravide mereu, ori să facă avorturi mereu! Oricât de cinic ar părea pentru unii, însă este logic să faci avort, deoarece nașterea unui copil presupune și creșterea acestuia ceea ce presupune cheltuieli pe care tu ca femeie săracă nu le ai. Totuși, dacă femeile sărace se decid să nască, atunci ghici, ghicitoarea mea unde ajung acei copii? Acei copii ajung la orfelinat/internat/școli speciale – închisori de copii ale statului. Nu e secret pentru nimeni că, oricât de bine ar fi amenajate internatele din Moldova, acestea niciodată nu vor înlocui familia, chiar dacă aceasta e una monoparentală sau formată doar din bunici. Spun aceste lucruri nu pentru a învinui femeile sărace de avort sau că și-au părasit copii, ci pentru a înțelege cercul vicios în care se află o femeie săracă pe care pastorul Vasile Filat o judecă și vrea ca și alții s-o judece pentru deciziile forțate pe care acea femeie trebuie să-le facă. De ce Filat nu inițiază un proiect de adopție a copiilor din instituțiile statului? De ce nu folosește 250000 mii lei pentru a amplasa un monument celor care au adoptat un copil sau mai mulți, pentru a transmite în acest fel un mesaj societății că e frumos și uman să adopți copii de tot felul, inclusiv și copii cu sindromul Down.

Este important să înțelegem că femeile recurg la întreruperi de sarcini nu din moft, ci din diverse cauze care nu depind de ele cum ar fi: violul, sărăcia, presiunea din partea partenerului (da, femeile sunt forțate să avorteze și asta e o problemă!) viața lor e pusă în pericol de către sarcină etc. Iar monumentul pe care vrea sa-l instaleze Vasile Filat nu face diferență dintre aceste cauze. Practic, acel monument le va „spune” femeilor care au avortat din cauza violului că au făcut ceva rău, de aceea eu îl numesc complice pe pastorul baptist cu violatorii. Însă cel mai revoltător în toată treaba asta e faptul că vocile femeilor care au avortat nu se aude! Ele nu au cerut acest monument! Aceasta este o inițiativă a unei asociații religioase care deloc nu reprezintă toate femeile din Moldova care au avut întreruperi de sarcini! Mama mea a avut o întrerupere de sarcină în 1987, eu m-am născut un an mai târziu în 1988. Ea a avortat la presiunea soțului ei (tatăl meu) și ea nu a cerut acest monument!

P.S. Voi reveni cu un articol despre dreptul de a decide asupra propriului corp ca femeie vs. “dreptul” la viață invocat de Vasile Filat + deciziile de drept care fac lumină din punct de vedere a drepturilor omului.

Referințe:

[i]
Pentru a consulta cadrul legal din Republica Moldova cu privire la avort, vedeți aici: http://www.avort.md/?page_id=47

[ii]
http://www.avort.md/wp-content/uploads/2014/07/Compararea-metodelor-de-avort.pdf

[iii]             http://www.avort.md/?page_id=53

[iv]             http://old.ms.gov.md/public/policies/sanatate/mama/

[v]              http://www.un.md/viewnews/193/

NOTA REDACȚIEI:

Între timp, un grup de organizații și inițiative civice au depus o scrisoare de sesizare la Ministerul Sănătății în privința intimidării femeilor în exercitarea dreptului la alegere și dispunerii de propriul lor corp.

Scrisoare de Sesizare Оn Privin a Intimid Rii Femeilor Оn Exercitarea Dreptului La Alegere i Dispunerii de… by Vitalie Sprinceana

Facebook Comments Box