ATITUDINI DEZBATERI RECENTE SOCIAL

Pentru o sănătate a discursului public în Moldova

 

În cîteva texte publicate anterior pe PZF vorbeam despre necesitatea evitării radicalizării opiniilor și atitudinilor în societatea moldovenească în contextul crizei din Ucraina și în contextul proceselor de integrare europeană ale Moldovei. Notam atunci că evenimentele din Ucraina nu ar trebui în nici un caz să ne furnizeze motive suplimentare pentru a privi cu neîncredere anumite grupuri sau anumite păreri. Din contra, anume în asemenea momente putem porni o discuție națională la scară largă despre lucrurile pe care le avem în comun și tocmai în asemenea momente am putea pune bazele unei societăți moldovenești democratice în care cetățenii s-ar privi cu încredere, indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă.

Același lucru se poate spune despre integrarea europeană: ea nu trebuie să fie un prilej de a ne împărți între prietenii țării (cei care susțin această opțiune) și „coloana a cincea”/ „boala”/”amenințarea”/”dușmanii” (de fapt, cei care au alte păreri). Pentru că acest mod de negîndire face discuția imposibilă și seamănă semințele învrăjbirii.

Din păcate, observăm că lecturile geopolitice ale crizei ucrainene și ale procesului de integrare europeană au cauzat și o difuziune a unei geopolitici a pluralismului și drepturilor democratice: vedem voci și atitudini – a se citi acest articol cu clare nuanțe xenofobe semnat de Constantin Tănase – care afirmă că ”pluralismul” și ”dreptul la opinie” se aplică doar pentru exprimarea acordului, care sugerează că anumite grupuri etnice din Moldova au garantate doar dreptul de a spune DA, care citesc orice șovăială fie ca manifest al unei tendințe ”genetice” înscrise în această comunitate de la începuturile istoriei, fie ca probă a lipsei de loialitate față de țară (de unde și căutarea dușmanilor interiori).

Publicăm mai jos Apelul venit din partea Asociaţiei jurnaliştilor rusofoni din R. Moldova şi pe care îl considerăm de bun augur, anume în aceste momente, în care apare pericolul radicalizări nedorite a unor segmente ale populaţiei RM, deseori printre actori însemnaţi în spaţiul public şi presa moldovenească. Subsemnăm şi noi la acest apel, pe care îl vedem ca pe o chemare la o pace civică şi la căutarea unui punct de convergenţă şi de solidaritate între diferitele grupuri ale aceleiaşi naţiuni, formate pe criteriu civic.

Redacţia PZF

 

 Adresare din partea jurnaliştilor rusofoni din RM colegilor lor

Trăim vremuri grele, cînd chiar în ochii noştri, ura faţă de celălalt este crescută, educată şi cultivată zi de zi. Xenofobia a devenit atît de obișnuită în viața publică și în presa din R. Moldova încît au încetat să mai surprindă, nu mai este percepută ca un eveniment sau un incident. Ne amintim cu greu vreun caz în care acte de xenofobie sau rasism să primească un răspuns adecvat din partea organelor de drept, a „organizațiilor independente” de apărare a „drepturilor omului”, preocupate de respectarea codului de etică, dar care ignoră o elementară etică umană.

Chiar și în cazurile cele mai evidente și ușor demonstrabile, cum ar fi declarațiile publice ale unor politicieni, ideologi locali și politologi, cazul profesorului-xenofob de la Bălți și altele nu îşi găsesc o apreciere juridică sau din partea opiniei publice.

Oamenii slabi şi puţin educaţi devin primele victime ale mass-media. Bietul John Onoje vorbește despre sursa rusofobiei lui: el a citit ziarele pe care a trebuit să le vîndă. Și nimeni, în afară de noi, jurnaliștii moldoveni, n-ar putea proteja oamenii de ură.

Chemăm toţi jurnaliștii, indiferent de limba în care scriu și vorbesc, să nu înmulțească intoleranța, ostilitatea, frica, ura faţă de aproapele lor, să nu demonizeze concetăţenii lor, pentru că aceştia nu sînt nişte „rămăşiţe ale impeiului”, „fasciștii români”, cei „de ieri” sau „de alalată ieri”, ci nişte oameni obișnuiți care cresc copii, muncesc, rîd și plîng, iubesc și se întristează.

Și nicio sumă de bani nu e suficientă pentru a semăna discordie între oamenii care trăiesc alături.

 

Обращение Ассоциации русскоязычных журналистов РМ к коллегам

Мы живём в сложное время, когда на наших глазах ненависть человека к человеку воспитывается, взращивается, культивируется изо дня в день. Проявления ксенофобии в общественной жизни и в прессе Молдавии стали настолько привычными, что перестали вызывать удивление, перестали восприниматься как событие или происшествие. Трудно вспомнить случай, когда проявления ксенофобии, расизма, вызвали бы адекватную реакцию со стороны правоохранительных органов, «правозащитников», «независимых» организаций, озабоченных деонтологическим кодексом, но игнорирующими простую человеческую этику.

Даже очевидные и легко доказуемые случаи, такие как публичные высказывания политиков, местных идеологов и политологов, казус бельцкого учителя-ксенофоба и другие, не находят правовой и общественной оценки.

Слабые, неразвитые люди первыми становятся первыми жертвами масс-медиа. Бедняга Джон Оноже прямо говорит об источнике своей русофобии – он читал газеты, которые ему приходилось продавать. И нет никого, кроме нас, молдавских журналистов, кто защитил бы людей от ненависти.

Мы призываем всех журналистов, независимо от языка, на котором они пишут и говорят, не умножать нетерпимость, враждебность, страх, ненависть к ближнему, не демонизировать своих соотечественников, поскольку это никакие не «осколки империи» и не «румынские фашисты», не «вечно вчерашние» и «позавчерашние», а обычные люди, которые растят детей, ходят на работу, плачут и смеются, любят и огорчаются.

И никакие деньги не стоят того, чтобы сеять рознь между людьми, живущими рядом.

 

Sursa apelului: http://enews.md/news/view/39277/

 

Sursă imagine de fundal: diaspora.md

 

Despre autor

Platzforma Redacția

8 Comentarii

  • \\Chemăm toţi jurnaliștii, indiferent de limba în care scriu și vorbesc, să nu înmulțească intoleranța, ostilitatea, frica, ura faţă de aproapele lor\\

    Aceasta e putin domnilor. A spune „ребята, давайте жить дружно” e bine, dar CUM??? Vrem noi sau nu vrem razboiul informational a devenit o realitate, este parte componenta a razboiului fierbinte iar jurnalistii sunt soldatii acestui razboi. Cred ca nu intimplator nici cei care s-au adresat si nici cei catre care s-au adresat nu participa la discutii pe aceasta tema

  • @Andrei,
    Intr-un articol acum 2 luni (http://147.135.70.104/~platzfor/?p=1809) am notat aceasta problema a radicalizarii jurnalistilor si „formatorilor de opinie”. Aceasta radicalizare duce la intetirea conflictului, nu la diminuarea lui.
    Dimpotriva, o analiza echilibrata a conflictului ar putea sa ne ajute sa vedem mai usor mizele, interesele, strategiie etc. ale unor asemenea conflicte si astfel ne-a putea face mai putin razboinici. Pe de alta parte, noi, ca cetateni si fiinte rationale, avem nevoie de o asemenea informatie, nu doar de propaganda. Jurnalistii ar putea manifesta putin mai multa profesionalism, probitate etica si respect fata de publicul lor. Iar daca nu sint in stare, trebuie sa-si asume o discalificare profesonala, ma tem iremediabila.

  • Mixed feelings. Ca esență este corect, dar mă întreb de ce jurnaliștii rusofoni n-au luat atitudine față de numeroasele cazuri de xenofobie din presa rusa din MD. Presa de limba rusa este mult mai agresiva, si totusi aceasta este vazuta ca ceva aproape legitim. Banuiesc, asta se intampla pentru ca statutul minoritatii ruse a fost si ramane inalt. Atunci insa cand o face mass media de limba romana, desi la o scara incomparabil mai mica, se starneste o putoare, de-ti vine sa-ti iei lumea in cap.

  • Îmi permit sa reproduc un comentariu de al meu pe fb la acest subiect : „Există suficientă xenofobie pe de o parte şi de alta (şi printre romanfoni si printre rusofoni). Noi le condamnăm în egală măsură. La fel şi Asociaţia jurnaliştilor rusofoni, în chemarea lor, condamnă toate formele de xenofobie (atrage atenţia la această frază: „Chemăm toţi jurnaliștii, indiferent de limba în care scriu și vorbesc, să nu înmulțească intoleranța, ostilitatea, frica, ura faţă de aproapele lor, să nu demonizeze concetăţenii lor, pentru că aceştia nu sînt nişte „rămăşiţe ale impeiului”, „fasciștii români”, cei „de ieri” sau „de alalată ieri”, ci nişte oameni obișnuiți care cresc copii, muncesc, rîd și plîng, iubesc și se întristează.”) În rest, nu e cazul să vedem cine a fost mai xenofob, cine a fost cauza şi cine efectul. În contextul în care ne aflăm, totul este cauză şi efect şi în loc să participăm la un cerc vicios al urii, cum o face Tănase în articolul său (veti linkul din intro), noi preferăm să încurajăm un cerc virtuos al recunoaşterii şi al solidarităţii. Pentru că nu îi putem pune pe rusofonii de la noi să plătească pentru toate faptele şi crimele lui Stalin, nici pentru politica lui Putin, aşa cum nici nouă nu ne cere nimeni să plătim pentru crimele lui Antonescu. Am întors pagina şi acum să încercăm să construim o comunitate, bazată pe respect şi solidaritate umană.”

    • Totuși, pretextul declarației a fost articolul lui Tănase. Eu aș fi suta la suta de acord cu mesajul так нельзя. Dar nu sunt la fel de solidara cu mesajul с нами так нельзя.
      Chestie de nuanțe…
      Si mie cam așa mi se citește, in pofida încercărilor de a îmbrăca haina neutralității și echidistanței. Chestie de percepție, pur subiectivă.

      • Noi am folosit articolul lui Tănase (publicat pe 27 iunie) drept pretext pentru a zice ca так нельзя si am preluat apelul jurnalistilor rusofoni (publicat pe 17 iunie) pentru a condamna o atitudine care s-a generalizat (si a devenit intr-un fel „legitima”) mai ales dupa episodul Crimeea. Asta printre alte luari de pozitie care s-ar radicalizat in tabara jurnalistilor si intelectualilor romanofoni din RM. Am scris despre asta in articolul meu citat mai sus. Articolul lui Tanase a umplut mai degraba paharul, in cazul nostru, si am simtit nevoia sa ne manifestam, si sa ne solidarizam si cu altii care considera la fel. In privinta apelului, inclusiv si din bucata citata in comentariul de mai sus, cred ca acest apel ramine strict pe pozitia так нельзя. Si noi sintem de acord. Restul e suprainterpretare, cred.

        • Posibil. Exista o cronologie a evenimentelor/luarilor de atitudine pe care eu, din pacate, n-am urmarit-o.

Lasa un comentariu