[label shape=”” type=””] Leea Galateea [/label]

 

(recenzie a cărţii Lean In de Sheryl Sandberg”[1])

De-a lungul istoriei, preocupările femeilor s-au schimbat şi în timp ce noi suntem curioşi să aflăm care erau preocupările femeilor de acum două sute de ani, mai rar ni se intâmplă să reflectăm la preocupările femeilor din zilele noastre. Care sunt pietrele de încercare pe care le tocesc femeile generaţiei de azi? Dacă ar fi să faci chiar tu o listă, aceasta cum ar arăta? În anul 2013, Sheryl Sandberg[2] a adunat in jurul ei mai mulţi cercetători în ştiinte sociale, alături de care a sintetizat câteva subiecte de discuţie privind viaţa şi preocupările femeilor. Discuţiile au fost publicate în cartea întitulată Lean In. Aş dori să amintesc pe scurt în cele ce urmează unul dintre subiectele acestei cărţi.

În trecut, femeile credeau că trebuie sa aleagă între a avea o carieră de succes sau o familie de succes. Citând rezultatele mai multor studii, dar şi prin exemplul personal, autoarea susţine că nevoia de a face această alegere constituie o falsă dilemă. Bariera s-ar ridica de fapt în momentul în care femeile “aleg” una sau cealaltă dintre variante, chiar înainte de a încerca să vadă dacă reuşesc sau nu să le aibă pe amândouă. Se pare, însă, şi se mai intâmplă şi astăzi, că cei din jur nu se aşteaptă de la femei să fie ambiţioase. Spre exemplu, acelaşi comportament manifestat de un bărbat este considerat normal, în timp ce dacă e manifestat de o femeie este considerat agresiv, nefeminin. De la femei încă nu se aşteaptă să se auto-promoveze (să-şi laude munca), să ia decizii (chiar şi în situaţiile în care ele sunt cele mai bune cunoscătoare ale problemei), să spună lucrurilor aşa cum le văd ele, să-şi negocieze salariul la primul loc de muncă şi alte exemple interesante amintite în carte. Şi-atunci, în condiţiile în care aceeaşi muncă nu este răsplătită cu aceleaşi satisfacţii, se mai poate observa o direcţie: o bună prietenă de-a mea, care mi-a vorbit pentru prima dată despre carte, a menţionat următoarea idee ce i-a ramas în minte: în timp ce mamele şi bunicile noastre s-au luptat pentru dreptul la vot, pentru dreptul la muncă, multe dintre femei visează în prezent la o viaţă de soţie full time.

În special în Moldova am intâlnit această teamă a femeilor de a nu-şi altera din feminitate prin manifestarea ambiţiei în viaţă, fie că este vorba despre urmarea unei pasiuni sau a unei cariere de succes. Am observat un paradox: pe de o parte femeile muncesc până la epuizare, preluând majoritatea responsabilităţilor din familie, dar pe de altă parte, ele participă foarte puţin la luarea deciziilor, pe motiv că nu ar fi o chestiune feminină. Din păcate, mi se pare că bărbaţii le încurajează să gândească astfel. Am văzut oameni (femei şi bărbaţi deopotrivă) care cred feminin înseamnă sexy sau matern. Am intâlnit însă mai puţini oameni care cred că feminin înseamnă şi matur. În tonul acestei cărţi, despre care vă vorbesc astăzi, dacă ar fi să mă adresez bărbaţilor, le-aş spune aşa: dragi bărbaţi, uitaţi-vă la mamele voastre: ce atuuri şi ce defecte le observaţi? Vi se pare că mamele voastre muncesc sau au muncit prea mult? Încercaţi să vă susţineţi partenera mai mult. Vi se pare că mama voastră are sau a avut cuvinte înţelepte de spus/decizii bune pe care ar fi putut să le ia? Ascultaţi mai mult ce are de zis partenera voastră.

Dragi femei, în această zi frumoasă de 8 martie, daţi-mi voie să vă doresc să îndrăzniţi să vă doriţi! Nu încetaţi să visaţi, pentru că între vise şi realitate este o distanţă mult mai mică decât îndrăzniţi să vă imaginaţi. Nu încetaţi să vă doriţi să fiţi iubite, frumoase, feminine; nu uitaţi însă că toate acestea se ating numai prin împlinire. Gândiţi-vă cum v-ar plăcea să vă amintiţi de voi când veţi avea 90 de ani şi începeţi să organizaţi de pe acum toate evenimentele din viaţă care vă vor face mai apoi mândre. Vă urez să vă implicaţi cât mai mult în viaţa voastră, precum şi în vieţile altora, să vă faceţi soţul un adevărat partener, prietenele – aliate pe viaţă, să le oferiţi copiilor modele de urmat. Răsturnaţi regulile nescrise, lăsaţi urme pe care să le admire şi să le admită toţi. Acum a sosit momentul!

 

[1] 1 Sandberg, Sheryl (2013): Lean In. Editura WH Allen. Londra, UK.

[2] Sheryl Sandberg este una dintre executivii companiei Facebook. Are o avere estimata la un milliard de dolari, pe care i-a castigat fiind director la Facebook si la Google. In topul revistei Forbes, a fost votata in top 10 cele mai puternice femei ale lumii.