AFIS RECENTE

Discuție on-line: Financializarea locuirii și posibilități de organizare transnațională pe tema locuirii (6 noiembrie, 19.00)

Valoarea sectorului imobiliar se ridică la 60 % din valoarea tuturor activelor globale. Din această cifră, 75 % revine sectorului imobiliar locativ. În cadrul unui referendum organizat în luna septembrie la Berlin, după mulți ani de lupte și eforturi de organizare în jurul chestiunii locative,  locuitorii orașului au votat ca Senatul ”să adopte toate măsurile necesare pentru a transfera valori imobiliare (locuințe și terenuri) în proprietate comună, cu scopul socializării proprietății, conform articolului 15 al Constituției Germaniei”. Chiar dacă referendumul e unulconsultativ, fără capacitate de constrîngere legală, acesta are consecințe importante pentru locuitorii Berlinului și va avea efecte în Germania, în Europa și în lume. 

În cadrul acestei discuții participanții – activiști din mișcările pentru dreptul la locuire în România, Serbia, Ungaria și Germania vor discuta despre financializarea sectorului imobiliar locativ, despre luptele mișcărilor pentru dreptul la locuire, potențialul organizării la nivel transnațional pentru promovarea acestuia și despre modul în care platformele media de stînga pot contribui la amplificarea eforturilor locale și la susținerea eforturilor de organizare. 

Sîmbătă, 6 noiembrie, cu începere de la ora 19.00 (18.00 CET), ELMO – Eastern European Left Media Outlet (coperativa mediilor de stânga din Europa de Sud-Est). vă invită să participați la o discuție on-line despre financializarea locuirii, despre referendumul din Berlin cu privire la exproprierea marilor proprietari din sectorul locativ și despre activismul pe tema locuirii în Europa de Est. 

Evenimentul face parte din conferința anuală a rețelei, finanțat de Rosa Luxemburg Stiftung. De asemenea, acest eveniment este momentul de lansare a platformei ELMO, cu ajutorul grantului Fondul de Solidaritate a Culturii al Fundației Culturale Europene.
Discuția se va desfășura în limba engleză și va avea loc pe Zoom și va fi difuzată și pe paginile organizațiilor membre ale ELMO.
Pentru a participa la discuție, folosiți această legătură:

https://us06web.zoom.us/j/89620435207 (Meeting ID: 896 2043 5207)

Vorbitori invitați

Anisia Petcu și Andrei Belibou (Deutsche Wohnen & Co Enteigen, Berlin, Germany)

Ana Vilenica (Radical Housing Journal, Serbia)

Zsuzsi Pósfai (Periféria Policy and Research Center, Hungary)

Mihail Dumitriu (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire – FCDL, Buccurești, România)

Moderatoare: Mary Taylor (LeftEast, ELMO).

Pagina de facebook a evenimentului. 

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu