ECONOMIC RECENTE

Valoarea curentă a Bitcoin este $50 000. Cripto-moneda distruge planeta mai repede ca niciodată

Un articol de Eric Holthaus

Amprentă ecologică a monedei libertariene tocilare e mai mare ca niciodată.

S-ar putea să fi auzit deja că Bitcoin a atins pragul de $50 000 în această săptămâna. O mulțime de anarhotocilari sunt foarte bogați în acest moment.

Ceea ce s-ar putea să nu fi auzit – și despre ce am scris de câteva ori când ultima dată prețul Bitcoin a crescut acum trei ani (1, 2) – este că rețeaua masivă de calculatoare care a creat și menține sistemul Bitcoin folosește o cantitate incredibil de mare de energie.

De atunci, nimic fundamental nu s-a schimbat. De fapt, amprenta ecologică a Bitcoin-ului s-a înrăutățit mult.

În 2021, cea mai mare cotă a Bitcoin-ului este produsă – „extrasă” – în China, de către servere computaționale masive care rezolvă probleme matematice inutil de complexe. Serverele sunt aprovizionate de centrale electrice pe bază de cărbune, subvenționate de stat, care produc una din cele mai ieftine energii din lume. Faptul că o cantitate imensă de Bitcoin este „extrasă” în provincia Xinjiang nu este o coincidență. În același loc, minoritățile musulmane uigure, care au fost supuse la abuzuri îngrozitoare, extrag cărbunele care este folosit pentru a crea moneda Bitcoin.

Similar cu Goana după Aur din California din 1849, Bitcoin are o natură profund colonială și extractivă și produce daune intense mediului și persoanelor marginalizate din întreaga lume. Acest criptocolonialism avantajează aproape exclusiv bărbații albi și se întâmplă într-un moment în care înrăutățirea crizei climatice provoacă haos, iar electricitatea și atenția noastră e necesară în altă parte.

Cele mai recente date, în vigoare din 17 februarie, de la Universitatea din Cambridge, arată că Bitcoin-ul se alimentează cu 13,62 Gigawați de electricitate. Consum anual este de 124 de Terawați-oră, ceea ce reprezintă aproximativ 0.5% din consumul global sau aproximativ la fel de mult ca Pakistanul. Întrucât cea mai mare parte a energiei electrice utilizate pentru extragerea Bitcoin provine din combustibili fosili, Bitcoin produce anual tocmai 37 de milioane de tone de dioxid de carbon, aproximativ aceeași cantitate ca Elveția.

„Bitcoin-ul a fost proiectat să consume atât de multă energie electrică”, a spus Michel Rauchs, un cercetător din Cambridge, pentru podcastul BBC Tent Tech. „Acest lucru nu se va schimba în viitor, cu excepția cazului în care prețul Bitcoin va scădea semnificativ”.

Prin coincidență, aceasta este aproximativ aceeași cantitate de electricitate care nu-i ajunge în prezent statului Texas, unde are loc una din cele mai grave pene de curent din istoria SUA , fapt care produce o criză umanitară.

Cu alte cuvinte, putem alege între un experiment cu bilete de loterie în cadrul sistemului capitalist prădător și între energia electrică care poate aproviziona întreaga activitate anuală a unei națiunii de 200 de milioane de persoane, precum este Pakistanul. Tocilarii tehno-entuziaști continuă să aleagă Bitcoin.

Orgoliul transformării energiei electrice ieftine în pretinși bani digitali în timpul crizei climatice pur și simplu nu poate fi justificat prin intermediul beneficiilor sale ipotetice. Recent, când am evidențiat acest lucru pe Twitter, breasla tech a sărit cu tot felul de argumente bizare, de genul: DAR ȘI ARMATA UTILIZEAZĂ ELECTRICITATE!! Păi, zău.

Evangheliștii Bitcoin indică potențialul pentru tranzacții financiare sigure, fără discontinuități, la un cost incredibil de mic – distrugerea în esență a industriei bancare centralizate și a controlului guvernamental asupra banilor – deschizând calea pentru orice, de la stabilizarea economiilor țărilor marginalizate istoric, până la votul digital.

Totuși, în prezent Bitcoin nu materializează niciunul dintre aceste lucruri și nu avem motiv să credem că se va întâmpla în curând.

Săptămâna trecută, doar taxa pentru o tranzacție Bitcoin a săltat până la $30, cam la fel ca o taxă de transfer bancar vechi. Această taxă elimină utilitatea Bitcoin pentru orice altceva decât pentru mutarea unor sume masive de bani de către superutilizatorii Bitcoin.

La ratele sale actuale de consum, Bitcoin nu ar putea înlocui sistemul financiar global. În acest moment, cu taxele sale ridicate de tranzacție, Bitcoin poate gestiona doar aproximativ 350 000 de tranzacții pe zi. În acest ritm, Bitcoin are nevoie de 14 ori electricitatea totală a lumii doar pentru a procesa 1 miliard de tranzacții zilnice a cardurilor de credit. Bitcoin nu este doar ineficient, în mod activ este anti-eficient. Moneda înrăutățește lumea anume în acele moduri pe care încearcă să le îmbunătățească.

 

Elon Musk – aspirantul cowboy spațial, iar în prezent și principalul reprezentant PR a Bitcoin – pe parcursul săptămânii, a întruchipat acest etos egoist neobosit în timp ce denigra moștenirea sfântului secular Carl Sagan. Cu câteva zile mai devreme, de unul singur, Musk a contribuit la alimentarea creșterii actuale a Bitcoin, anunțând în numele acționarilor Tesla o investiție de 1.5 miliarde de dolari în criptomoneda Bitcoin.

 

În mod ironic, Tesla a câștigat mai mulți bani din investiția sa Bitcoin în două săptămâni decât din vânzarea mașinilor electrice pe parcursul a trei luni.

Investiția Tesla a contribuit la propulsarea Bitcoin la o valoare de piață de 1 trilion de dolari, ceea ce înseamnă că Bitcoin este acum unul dintre cele mai „valoroase” active din lume, alături de Apple, Google și compania Saudită Aramco – cea mai mare companie din lume de combustibili fosili.

Prin definiție, aceasta este o bulă.

Nu există nicio justificare fizică, economică sau socială pentru așa ceva.

Ce este mai rău: există alternative decente la Bitcoin pentru oamenii încă convinși de potențialele beneficii sociale ale criptomonedelor. Ethereum, criptomoneda numărul doi din lume, este în prezent în proces de convertire a algoritmului său dintr-unul fundamental competitiv (proof-of-work – dovadă de lucru, așa cum folosește Bitcoin) într-unul colaborativ (proof-of-stake – dovada mizei), o mișcare care va conserva mai mult de 99% din consumul său de energie electrică. O altă monedă, Celo, care de asemenea se bazează pe proof-of-stake, a votat recent pentru a deveni prima criptomonedă majoră care va deveni complet neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Am fost convins cu ani în urmă. Acum m-am încredințat și mai mult: în mijlocul unei crize climatice, utilizarea energiei electrice pentru a crea Bitcoin este de neiertat.

Eric Holthaus e meteorolog și jurnalist de mediu.

Articolul a apărut inițial pe platforma The Phoenik on Substack și a fost tradus în română de Cristian Velixar.

Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu