BLOG PZF

De referendum – mobilizare fără precedent. Cîteva concluzii preliminare

Autor: Vasile Ernu

Umblu prin țară de cîteva zile. O mobilizare fără precedent. Nu-mi amintesc de o astfel de mobilizare recentă.

Peste tot afișe. Presa plină de reclame. Inclusiv presa de provincie. Mai ales ea. Pliante peste tot: pînă și în pungile de pîine. Media duduie. În biserici nicio predică fără îndemn la vot. Cred că duminică preoții și pastorii își vor lua enoriașii și după slujbă vor merge direct șa vot.

Mobilizarea este atît de mare și bine pusă la punct încît discuțiile pe fake-temă au ajuns pînă în piețe și crîșme.

Cînd puterea se cuplează cu religia asta devine o forță teribilă. Impresionantă și înfricoșătoare. Și sînt atinse cele mai sensibile corzi emoționale și fobii. Totul pare un butoi de pulbere. CpF, adică puterea și biserica, nici nu știu cu ce pericole se joacă. Sau știu?

Mă uitam aseară prin Iași: grupuri mari de preoți cu enoriașii lor ceva organizau. Imaginea era impunătoare. Vedeam în noapte cum unii lipesc afișe de zor parcă ar fi în ilegalitate într-o țară sub ocupație. Doar că după ce montau afișele ei fotografiau. Aveau de raportat undeva mai sus. Nu foarte sus. ȘI asta m-a liniștit puțin.

Un astfel de eveniment ne arată cîteva lucruri:
– România este una dintre cele mai conservatoare țări din regiune. Mai conservatoare chiar decît Rusia. Doar Polonia poate ne întrece. Săracă, rurală, puțin educată și ultraconservatoare. Dar e țara noastră, sînt oamenii noștri căzuți într-un joc care nu le prea aparține.

– Modernizarea politică a României este de fațadă. Nu a pătruns nici măcar în grupurile ”de elită”. Mimăm de conjunctură niște ritualuri politice. Ascundem frumos ceea ce sîntem. Și cu prima ocazie atavismele ies la suprafață.

– Partidele și cadrele lor sînt într-un regres vizibil chiar și față de anii 90.

– PSD este mai mult decît un partid și are o bază reală în teritoriu mult mai mare. PNL este un partid inutil căci ne oferă ceea ce deja are PSD.

– Bisericile au o putere de mobilizare impresionantă. Din păcate se mobilizează doar la fake-teme. Ah dacă s-ar mobiliza așa și la problemele reale ale țării…

– Tind să cred că BOR nu și-a mobilizat toate forțele pentru că percepe CpF & Referendumul ca pe o afacere ”pocăită”. E o colaborare de conjunctură. Trece și după le vine rîndul și ”pocăiților”. Nu cred că BOR lasă nepedepsită o astfel de aroganță a unor ”sectanți”. Ca să nu zică ”frații pocăiți” că nu le-am spus.

În rest: să trecem cu bine peste această isterie și să încercăm să ne tolerăm cît de cît.

Și da, nu suport și condamn și reacțiile agresive venite aiurea dinspre ”progresiști”. Așa nu rezolvi nimic ci doar înrăutățești situația.

 

Despre autor

Vasile Ernu

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. A ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
A publicat: Născut în URSS, Ultimii eretici ai Imperiului, Intelighenţia rusă azi, Sectanţii-Mică trilogie a marginalilor, Intelighenţia basarabeană azi, Bandiţii – Mică trilogie a marginalilor.
Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

Lasa un comentariu