activism DOSAR SOCIAL POLITIC RECENTE SOCIAL

Harta Chișinăului – un secret de stat sau accesul la informații de interes public

Faptul că accesul la informația de interes public în Republica Moldova este o problemă cu care ne luptăm de ani buni nu este noutate.

La începutul lunii mai proiectul cu titlul ”Chișinău, orașul luminilor” propus de A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă și A.O. Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări ”Platforma” a fost selectat pentru participarea la hackathonul societății civile care în acest an a avut loc la Minsk (Belarus).
Ideea consta în realizarea unei aplicații pentru telefon mobil, care presupune crearea unei hărți interactive pe care locuitorii orașului Chișinău vor putea vedea toate străzile care sunt sau nu sunt iluminate pe timp de noapte. Scopul aplicației este de a crea o mai bună comunicare între cetățeni și Autoritățile Publice Locale, în privința acestei aplicații este vorba de Întreprinderea Municipală LUMTEH, instituție responsabilă de asigurarea iluminatului stradal. Pe lângă comunicare, cetățenii vor avea posibilitatea să monitorizeze activitatea instituției publice și să se consolideze în jurul unor probleme comune. Funcționalitatea aplicației este simplă și poate fi folosită practic de orice utilizator de telefon.

Despre Eastern Partnership Civil Society Hackathon 2018

Hackathonul pentru societatea civilă este un eveniment organizat cu sprijinul Uniunii Europeane care susține activ societatea civilă din țările parteneriatului estic, promovând sporirea gradului de transparență prin intermediul instrumentelor IT, responsabilitatea, participarea digitală și furnizarea serviciilor publice. Hackathonul pentru activiștii civici din țările Parteneriatului Estic, este organizat prin proiectul Uniunii Europene ”Mecanismul Regional pentru Dezvoltarea Societății Civile din Țările Parteneriatului Estic” în perioada 2017-2020.

Anul acesta cea de a doua ediție a hackathonului a avut loc la Minsk. La eveniment au participat peste 60 de activiști civici, specialiști IT și designeri din Ucraina, Belarus, Moldova, Armenia, Georgia și Azerbaidjan. Timp de trei zile 21 de echipe au lucrat la produse IT care vor permite societății civile să participe mai eficient la reformele și schimbările democratice din țările de origine. Echipele participante la hackathon au fost asistate de mentori și speakeri cu un background în proiecte sociale și startup-uri inovative.

Scopul hackathonului este de a contribui la stabilirea unei cooperări de lungă durată între societatea civilă și comunitatea IT, în urma căreia vor fi create noi instrumente IT pentru a extinde participarea digitală a cetățenilor, creșterea transparenței cheltuielilor bugetelor publice, participarea civică la procesul de luare a deciziilor și îmbunătățirii calității serviciilor publice.

Doar trei aplicații care obțin cel mai mare punctaj sunt nominalizate pentru premiul ”Tehnologii digitale pentru societatea civilă”. Autorii proiectelor au posibilitatea de a primi finanțare pentru dezvoltarea completă și lansarea soluției digitale propuse.

La ce bun o astfel de aplicație pentru municipiul Chișinău?

Proiectul pe care l-am propus noi presupune cartografierea punctelor de iluminare stradală pe timp de noapte și crearea unei hărți electronice pe care locuitorii orașului vor putea vedea care străzi sunt iluminate pe timp de noapte și care nu. În acest fel, locuitorii orașului vor putea evita străzile fără iluminare, vor putea semnala despre aceasta Lumteh și totodată vor putea monitoriza defecțiunile iluminatului stradal prin semnalarea la Întreprinderea Municipală Lumteh că unele lămpi nu lucrează. Cu ajutorul acestei aplicații va fi posibilă o creștere a gradului de conștientizare a problemei iluminării orașului pe timp de noapte și o evaluare a riscurilor la care sunt expuși pietonii care circulă prin aceste zone. Totodată, va fi posibilă avertizarea instituției responsabile cu privire la problemele apărute în anumite zone.

Accesând aplicația, utilizatorul va avea posibilitatea de a porni localizarea GPS, astfel va apărea pe strada unde se află la momentul accesării și va putea selecta pilonul lângă care se află pentru a trimite notificare dacă lampa funcționează sau nu. Notificarea va fi trimisă către instituția responsabilă pentru a informa despre defecțiune, iar cei din urmă vor trimite echipa de lucru pentru a repara lampa, apoi cetățeanul va primi notificare prin email prin care va fi informat despre cazul respectiv.

La nivel de idee și într-o țară în care Autoritățile Publice Locale promovează participarea civică și monitorizarea digitală, această aplicație ar fi fost posibil de implementat.

Cum să soliciți în scris informație de interes public și să primești refuz prin telefon?

Pentru realizarea aplicației în primul rând este nevoie de date, în acest sens din partea A.O. Comunități Active pentru Democrație Participativă și A.O. Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări ”Platforma” la data de 10 mai 2018 a fost depusă o solicitare de informație la Întreprinderea Municipală LUMTEH cu privire la toate adresele pilonilor cu iluminare stradală care sunt în gestiunea întreprinderii.

Din motiv că evenimentul începea la data de 1 iunie, peste două săptămâni după depunerea solicitării am început să telefonăm la Î.M. LUMTEH cu rugămintea de a ne oferi informația mai devreme. Trei zile la rând am discutat doar cu doamna din anticameră care ne-a recomandat să revenim la ora unsprezece, apoi după masă, apoi mâine, apoi iarăși la unsprezece, justificând că domnul șef nu este pe loc. Într-un final, drept rezultat al insistenței ne-a oferit numărul de telefon al inginerului șef pe care imediat l-am contactat.

Într-o discuție telefonică, dumnealui ne-a comunicat următoarele:

”Noi astfel de informație nu dăm. În orice caz să știți că toate străzile din Chișinău au iluminat public. 
Pilonii nu sunt ai noștri, pilonii sunt ai Regiei de Transport Electric, Union Fenosa și așa mai departe, noi lucrăm în comun cu ei. În gestiunea LUMTEH sunt doar corpurile de iluminat care sunt instalate pe piloni. 
Eu ce trebuie să vă dau informație unde arde și unde nu arde lumina ori cum? Nu-i posibil să vă dau informația, eu așa informație dumneavoastră n-am să vă dau. Cine sunteți dumneavoastră ca să vă dau eu această informație? Sistemul iluminatului în Chișinău este un sistem închis.”

Din cuvintele inginerului șef al Î.M. LUMTEH reiese că locuitorii municipiului Chișinău, cetățeni care achită impozite și contribuie la dezvoltarea orașului nu pot avea acces la informațiile pe care le deține întreprinderea municipală, pentru că aceste adrese ar face parte dintr-un sistem închis.
Dacă adresele pilonilor din Chișinău sunt un secret de stat atunci probabil că ar trebui interzis fotografiatul în stradă pentru că acolo există mulți piloni, sau poate de pus câte un echipaj de poliție lângă fiecare pilon?!

Cum poți ajunge la funcționari publici prin intermediul rețelelor de socializare?

În epoca social media refuzurile din partea autorităților publice imediat pot fi făcute publice, deci, un apel către candidații la fotoliul de primar al capitalei și consilieri municipali a fost făcut pe Facebook.

Un consilier municipal independent a cerut detalii despre proiect pentru a nu zice că nu poate ajuta cu nimic. Detalii despre aplicație au fost oferite, dar un răspuns nu a mai venit deși de câțiva ani acest consilier este preocupat de iluminarea construcțiilor de valoare culturală, monumente de arhitectură aproape gata de demolare, dar iluminate pe timp de noapte.

Unul din candidații la funcția de Primar al Municipiului Chișinău, cu aproape jumătate din consilierii municipali din partidul pe care-l reprezintă, la fel a fost etichetat însă nu a fost nici o reacție. Probabil că nu era calea potrivită pentru a-l contacta sau era prea ocupat de campania electorală.

Cu două zile înainte de începerea evenimentului a răspuns primarul interimar, am vorbit cu el la telefon și m-a direcționat spre un reprezentant al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare care m-a redirecționat către inginerul șef al aceleiași direcții municipale.

Harta Chișinăului, secret de stat

Apelurile telefonice și etichetările pe rețele de socializare, cu o zi înainte de plecarea spre Minsk, în sfârșit am ajuns la Direcția generală gherete, mansarde și orice tip de construcții ilegale din municipiul Chișinău Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare.

Domnul inginer șef a fost atât de amabil că ne-a invitat la el în cabinet, ba mai mult, cu permisiunea dumnealui am stat și pe scaun. ”Dialogul”  a durat aproape două ore, de atât timp a fost nevoie pentru a negocia obținerea ”informației cu adresele lămpilor” care iluminează capitala pe timp de noapte. Am discutat pe diverse teme interesante, unii funcționari publici au o experiență de invidiat, iar atunci când vine vorba de dat lecții reprezentanților societății civile, își argumentează ”foarte bine” viziunile.

Deci, din discuția cu domnul inginer șef am aflat că Instituția Publică nu deține informații și în genere nu ar exista o astfel de bază de date cu toate adresele pilonilor din capitală. ”E un efort enorm” spunea dumnealui ”și nu are cine să cartografieze toate aceste adrese”. Dacă adresele nu există, le-am solicitat să ne ofere măcar o hartă originală cu stratul în care ar fi văzuți pilonii, însă Primăria nici așa tip de informații nu deține. Hărțile pe care le deține instituția municipală sunt din perioada anilor ’80, pe desenul convențional pot fi văzuți pilonii, dar pe cât ele sunt de corecte nimeni nu știe.

Neavând de ales am acceptat să luăm o mică parte din harta (făcută în anii ’80 ai secolului XX) unui sector din capitală, însă aceasta a fost inutilă pentru aplicația ”Chișinău, orașul luminilor”.

Cum ar putea funcționa aplicația fără datele de la Î.M. LUMTEH?

Din lipsa de date, am fost nevoiți să modificăm conceptul aplicației. La Minsk a fost formată o echipă de lucru cu participanți din trei țări, specialist IT din Ucraina, designer din Georgia și un reprezentant al societății civile din Republica Moldova.

Scopul aplicației ”Chișinău, orașul luminilor” este participarea cetățenilor la procesul decizional. Realizarea aplicației ar crește responsabilitatea autorităților publice locale, mobilizarea cetățenilor în jurul unor probleme comune, monitorizarea autorităților locale vis a vis de soluționările problemelor din oraș.

Cu ajutorul orășenilor interesați de cartografierea pilonilor cu iluminat stradal din capitală, ar putea fi creată această hartă. Echipa de lucru a propus un set minim de pagini și instrumente pentru utilizarea intuitivă a aplicației, după cum urmează:

Pagina de start. Vedere generală a utilizatorului localizat pe hartă.

Zoom pe hartă. Posibilitatea de a apropia locația pe hartă pentru a vedea detaliile (pilonii cu iluminat stradal).

Autentificarea în aplicație prin intermediul platformelor google sau facebook. Acest lucru va permite o conexiune cu utilizatori reali și o comunicare care se presupune că va avea loc prin email.

Meniul din contul personal va conține date de contact și lista cu adresele despre care au fost trimise notificări.

Completarea formularului și expedierea notificării cu privire la problema identificată.

Răspuns oficial și părerile experților

La data de 12 mai 2018 am telefonat la Î.M. LUMTEH pentru a ne informa când vom primi răspuns la solicitare, am aflat că scrisoarea a fost trimisă pe 28 mai prin Poșta Moldovei, însă plicul probabil s-a pierdut în drum spre destinație așa că am primit o copie prin email.

Întreprinderea Municipală ne informează că ”toate străzile, stradelele și căile de acces spre blocurile locative din mun. Chișinău la moment se iluminează în conformitate cu Normele de amenajare a instalațiilor electrice și Regulamentul de exploatare tehnică a rețelelor electrice. Pentru cartografierea punctelor de alimentare stradală cât și pentru crearea unei hărți electronice este necesar planul de amplasare a pilonilor pe străzi, stradele. Pentru a obține această informație vă recomandăm să vă adresați la Direcția Arhitectură și Urbanism a mun. Chișinău.” Acesta a fost răspunsul, dar după cum știți Direcția Arhitectură și Urbanism ne-a oferit un extras din planul topografic al capitalei, care datează din anul 1980, informații inutile pentru aplicația IT.

Pentru a încerca să facem o claritate în răspunsurile primite de la Î.M. LUMTEH și Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, am contactat un reprezentant de la Institutul Municipal de Proiectări ChișinăuProiect, din discuția cu care reiese că:

Așa cum Î.M. Apă Canal are o schemă pentru rețelele lor de apeduct, logic ar fi ca Î.M. LUMTEH să aibă o hartă pe care să fie localizate toate punctele cu iluminatul stradal.

Un proiectant dacă face o stradă și acolo este iluminare publică, la el în proiect vor fi prezente aceste lucruri. Dar nu este clar dacă există o hartă aparte, pentru că există piloni care au fost instalați cu 40 sau chiar 50 de ani în urmă. Însă dacă e vorba de un proiect nou, pilonii există în proiect.

Institutul Chișinău Proiect nu deține astfel de informații, dar putem deduce că fiecare întreprindere municipală ar trebui să aibă schemele specifice domeniului pe care îl gestionează.

Și fără de concluzie este evidentă atitudinea de șefi a funcționarilor publici față de cetățenii care se adresează cu întrebări, probleme sau propuneri. În cazul de față, autoritățile publice locale au tărăgănat și evitat până în ultima zi să ofere date cu privire la pilonii sau lămpile care iluminează străzile pe timp de noapte, o instituție invocând informația nu poate fi dată oricui, o altă instituție se justifică și spune că nu deține aceste date. Hackathonul a trecut, informațiile oferite de autoritățile publice locale care datează din anul 1980 desigur că au fost inutile pentru aplicație și, după cum vă dați seama, municipiul Chișinău a ratat încă o șansă de a primi asistență financiară și tehnică în realizarea acestei aplicații, iar pentru a atinge acest ”scop” au contribuit funcționarii publici secretoși care ”dezvoltă” țara. 

Sursa imaginii (hărții) de fundal: http://geoinformstory.blogspot.com/2014/01/evolutia-teritoriala-orasului-chisinau.html

 

Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Acțiune socială 2018” – secțiunea „atitudine”, realizat în baza unui parteneriat dintre PLATZFORMA și Fundația Friedrich Ebert – Moldova. Articolele publicate în cadrul acestui proiect nu exprimă neapărat punctul de vedere al partenerilor.

 

Despre autor

Sergiu Bejenari

Mă numesc Sergiu Bejenari. Mi-am făcut studiile de licență și master la o facultate de filosofie din Chișinău. Am avut și am tangențe cu așa domenii cum ar fi educație, organizare comunitară, comunicare, administrare și implementare a proiectelor de participare a cetățenilor la procesul decizional.
Egalitatea de șanse indiferent de rasă și sex, apărarea drepturile omului, promovarea libertății de gândire și exprimare prin metode non-violente și non-discriminatorii, sunt doar câteva din principiile și valorile pe care le doresc prezente în societate.

Lasa un comentariu