[label shape=”” type=””] Victoria Apostol [/label]

 

Pe 27 decembrie 2014 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Un eveniment „tânăr”, existent de 2 ani, desfășurat direct sub patronajul primului ministru, Iurie Leancă, însă chicios, elitist, ratat și politic. Să le luam pe rând.

E un eveniment chicios, deoarece e lipsit de substanță și e bazat doar pe aparențe. Se întâlnesc studenții care studiază în străinătate, ei între ei și cu părinții lor, cu Leancă și Sandu, și unii oameni de afaceri. Se apreciază unii pe alții, se aplaudă unii pe alții, îl ascultă pe Pasha Parfeni și apoi pleacă acasă. E un fel de club privilegiat care își organizează propria petrecere ca să se simtă bine singuri cu ei și să se bucure de propriul privilegiu. Atenție! pe bani publici! În plus, acest eveniment e contrar propriilor așteptări. De exemplu, Gala are umătoarea așteptare: „Gala Studenților Originari din Republica Moldova va contribui la dezvoltarea unei comunități de excelență care va interacționa activ cu studenții și mediul academic din Republica Moldova” – serios? Oare câți studenți care studiază în Moldova au fost prezenți la această Gala? Oare câți dintre aceștia au fost apreciați de Iurie Leancă cu premii speciale?

E un eveniment elitist deoarece are la bază filosofia „vestul e mai tare decât estul”. Unde s-a mai auzit și văzut așa clasificări pentru aprecierea muncii academice: „Categoria Europei de Vest”; “Categoria SUA și Canada”; „Categoria Europei Centrale și de Est” și super-mega categorie „Alte Continente”?! Oare în baza la ce s-a decis că un student de la arhitectură din România nu ar putea să concureze cu un student de la arhitectură de la Harvard în materie de cunoștințe teoretice și practice? În plus, deja în al doilea an, premiul special oferit de prim ministru este oferit unui student de la Harvard. Ce e greșit în asta? Păi totul! Studenții ar trebui să fie apreciați pentru cunoștințele și competențele de care dau dovadă și nu pentru universitatea în care învață. Principiile unei discipline sunt aceleași, de exemplu despre mâna invizibilă din economie, învață și studenții din vest, și studenții din est. Diferența constă în ce fac STATELE din Vest pentru învățământul universitar și ce fac cele din Est, adică unele investesc în cercetare și performanță academică, iar altele nu. În plus, România e țară membră a UE, Polonia la fel, Cehia la fel, precum și Ungaria ceea ce înseamnă că au la bază sistemul Bologna; ceea ce înseamnă că universitățile din Vest și Est în interiorul UE funcționează în baza aceluiași sistem. Ba mai mult, studenții din Moldova ca și alți studenți străini învață la universități internaționale aflate în Cehia, Bulgaria, Ungaria, care au la bază deseori sistemul american, de exemplu Universitatea Central Europeană din Ungaria sau Universitatea Americană din Bulgaria, deci nu e nicio diferență dintre ce studiază studenții din SUA și ce studiază cei din Europa de Est în universitățile americane deschise în Ungaria, Bulgaria, Cehia etc. care sunt împânzite și de studenții americani. Iar cei “de pe alte continente”, probabil concurează ei cu ei, așa cum nu studiază foarte mulți studenți din Moldova pe continentul African, Asiatic, Sud American și Australian, iar dacă ar fi puși să concureze după domenii, atunci probabil am avea altă poveste. Ceea ce este și firesc ca, studenții să fie clasificați în funcție de domeniul de studiu și NU poziționare geografică!

E un eveniment ratat, deoarece continuă practica sovietico-capitalistă de îmânare a diplomelor și trofeelor care nu au nicio altă valoare decât să prindă praf. Acești tineri ar trebui să fie întrebați ce și cum ar schimba în mediul academic din Moldova. Ce și cum ar îmbunătăți în viața socială, politică și economică a țării. Ar trebui să se simtă utili și ar trebui să le fie folosite capacitățile și cunoștințele. În schimb ei sunt invitați de către putere și apreciați cu diplome. În traducere asta înseamnă: îmblânziți și ademeniți ca nu cumva să critice. Cum poți să critici guvernarea când ți-a dat diplomă la sala palatului și ai băut șampanie cu Leancă? Nu e frumos! Mai mult, lipsa studenților care studiază în Moldova de la acest eveniment vorbește de la sine despre cît de ratată e această Gală. În loc să fie un prilej de comunicare, schimb de experiență, cooperare și dezvoltare dintre studenții din țară și cei din afară originari din Moldova, acest eveniment e un prilej de a cheltui bani publici în favoarea guvernării și celor privilegiați. Iar când zic privilegiați mă refer la faptul că e o diferență enormă să studiezi peste hotare și să studiezi în Moldova, în materie de ce facilități au la îndemână studenții și ce condiții sunt create pentru aceștia ca să studieze cât mai bine, chiar dacă sintagma „peste hotare” înseamnă sisteme dierite și practici diferite. De exemplu, e un privilegiu când tu, ca student ai o cotă de bani oferită de universitate pentru a-ți permite să faci xerox, să scanezi și să printezi diverse materiale academice necesare pentru studiu. Oare studenții care studiază în țară câți bani cheltuie din bugetul propriu pentru xerox, scanat și printat pe perioada studiilor?

E un eveniment politic, deoarece e desfășurat sub patronajul primului ministru care este o persoană politică și alături de care au participat și alți politiceni (Maia Sandu), chiar din același partid politic din care face parte Iurie Leancă, adică PLDM. Cei de la Biroul de Relații cu Diaspora spun că inițiativa de a organiza această Gală vine de la studenții din diasporă, și anume organizația Jeunes Moldaves este prezentată ca fiind organizatoarea Galei. Acest fapt nu diminuează deloc caracterul politic al evenimentului, ba din contră, îl întreține. Pare a fi un troc: „voi ne dați diplome ca să ne simțim bine și deștepți, iar noi vă ducem faima peste hotare și mai facem un „network de excelență academică” dispusă să susțină conducerea țării”. În plus, site-ul acestei organizații nu este actualizat din 2013 și nici nu prea funcționează. Oare cine sunt „stăpânii” organizației Jeunes Moldaves?

Mă întreb de ce studenții care studiază în Moldova nu sunt premiați de Leancă (adică de stat), dar sunt premiați de privați cum ar fi BC Moldova Agroindbank SA și de Сompania Orange Moldova? De ce statul cheltuie banii publici pe cei care nu contribuie măcar nici prin consum? De ce studenții care studiază în Moldova nu sunt invitați la această Gală să discute cu oameni de afaceri invitați? De ce studenții din Moldova și cei de peste hotare nu sunt invitați la o conferință de 3 zile în care să discute și să dezbată împreună diverse teme relevante pentru Moldova? De ce studenții de peste hotare nu cer statului să investească în cercetare, că ei doar nu au plecat de flori de cuc? De ce acești studenți geniali de peste hotare cărora le plac diplomele și trofeele nu le cer rectorilor universităților din Moldova să anuleze sistemul de notare din liceu și dictatul cursurilor ca în clasa întâi? Și multe alte de ce-uri!

Și acest eveniment devine și mai aberant când îi analizezi criteriile de jurizare. Cele mai scandaloase în opinia mea sunt umătoarele:

  1. Calitatea programului de studiu la care este înscris candidatul. Serios? Orice persoană din mediul academic va ști că calitatea unui program de studiu se realizează de comisii speciale care și-l acreditează, adică îl acceptă pe piața studiilor și a profesiilor. Nu oricine se apucă să evalueze calitatea unui program de studiu sau nu orice evaluare e și relevantă. De exemplu, dacă tu ca student nu ești mulțumit de anumite lucruri sau anumiți profesori, nu neapărat rezultă că acel program este unul necalitativ. Interesant, dacă eu am studiat relații internaționale și studii europene la nivel de licență, oare am studiat un program de calitate? – sunt ironică!
  2. Capacitatea de a fi lider: perseverență, determinare și creativitate: Comisia de Evaluare va analiza capacitatea candidatului de a crea o echipă, de a formula problema, de a identifica soluțiile optime de rezlovare a acesteia și de a obține rezultate performante în colaborare cu alte persoane; – acesta e un criteriu care se testeaza doar printr-o probă practică în cadrul unui concurs de leardership, unde concurenții primesc o problemă, aceeași problemă și sunt puși în situația de a rezolva acea problemă cu ajutorul echipei. Cine se descurcă cel mai bine, ăla e liderul. Dar cum îl aplici concurenților care se află în situații diferite de leadership? Când ai probleme diferite? Cum evaluezi sarcini diferite? Le poti evalua, dar după criterii diferite, ceea ce va însemna că nu va exista învingător și învins, ci doar învingători. De exemplu, cine e mai leader, cel care a organizat un concert de caritate în străinătate sau cea care a organizat un protest? Cine dintre aceștia doi a avut rezultate performante?
  3. Impactul asupra imaginii Republicii Moldova: Comisia de Evaluare va examina gradul de implicare a candidatului în acțiuni de promovare a imaginii Republicii Moldova peste hotare în domeniul său de activitate sau în alte domenii; implicarea candidatului în activități de reprezentare a Republicii Moldova peste hotare. Va fi considerată relevantă experiența de inițiere și desfășurare de către aplicant a unor activități din domeniul afacerilor, culturii sau știintei, ce includ Republica Moldova și alte state. – diplomă pentru patriotism! Doar adevărații tovarăși iubitori de patrie primesc trofee, restul să rămână acasă și să scrie în caiete sub dictare, chiar dacă sunt în anul 3 de studii universitare!

Vedeți aici întregul regulament de jurizare: http://galastudentilor.md/wp-content/uploads/2014/09/Criterii-de-jurizare-v260914.pdf

În concluzie, Gala Studenților Originari din Republica Moldova nu e altceva decât un semnal pentru toți actualii și viitorii studenți că dacă își doresc să fie apreciați de către guvernul țării, atunci să plece la studiii peste hotare – așa vor avea șansa să bea șampanie cu Leancă pe bani publici, altfel dacă rămân să studieze în Moldova, atunci nu vor conta; atunci vor fi considerați mai puțin capabili, deoarece nu au ajuns la Harvard, aparent numai acolo sunt programe de calitate odată ce prim ministrul deja al doilea an premiază „geniile masculine” de la Harvard (interesant cine le plătește taxa de școlarizare acestor studenți). Guvernul se pare că nu are niciun interes ca programe de studiu de calitate să existe și în Moldova, ci mai degrabă e interesat să recruteze aderenți și aprecietori docili de peste hotare, care oricum nu prea se grăbesc să-și pună în slubja țării cunoștințele și competențele dobândite în Categoria Europa de Vest, SUA și Canada, ci doar să adune „laude” la CV – ca să închei patriotic, poate primesc și eu un trofeu, dacă tot am studii peste hotare 🙂

În plus, de ce nu există un buget public al evenimentului? De ce nu știm câți bani s-au cheltuit pentru acest kitsch? Eu, ca plătitoare de impozite statului moldovean, refuz să contribui la organizarea acestui eveniment!

Drum bun peste hotare, dragi studenți care studiați în Moldova!

 

Facebook Comments Box