AFIS RECENTE

Primul Festival Feminist din Moldova: O încercare de a revigora spiritul feminist autohton

Platzforma face parte din echipa de organizare a primului Festival Feminist din Moldova, care are loc între 6 și 8 martie la Chișinău, și care își pune scopul de a resuscita și consolida angajamentul societății față de egalitatea de gen. Problema centrală abordată în cadrul acestei prime ediții este violența în bază de gen.

Scopul festivalului este de a ridica nivelul de conștientizare a ceea ce înseamnă consimțământ și a faptului că NU înseamnă NU. Anul 2016 a fost un an plin cu știri despre violuri, abuzuri fizice și crime comise cel mai des asupra femeilor. Prin intermediul presei și al avocatelor/avocaților care s-au ocupat de diverse cazuri de violență asupra femeilor, am auzit și citit despre cele 18 femei de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, cazul în care violatorul Stanislav Florea a plecat liber din sala de judecată, despre Cristina, minora din Strășeni, dispărută apoi găsită moartă, despre Victoria Pruteanu care a fost arestată pentru că s-a auto-apărat de agresor reușind în acest fel să rămână în viață, despre o altă tânără de 18 ani din satul Recea, care a fost omorâtă de către soț, și lista continuă. Multe cazuri nu au fost mediatizate, iar victimele abuzurilor sexuale, fizice, verbale, economice și emoționale au rămas în anonimat și probabil niciodată nu vom ajunge să le cunoaștem.

Datele statistice la acest moment ne arată că situația este gravă. Suntem o societate care justifică violul și violența asupra femeilor, le încurajăm pe victime să tolereze violența și apărăm violatorii și agresorii. Conform studiului din 2015 „Bărbații și egalitatea de gen”, realizat de Centrul de Drept al Femeilor, mai mult de 30% dintre bărbați și mai mult de 23% dintre femei sunt de acord că dacă o femeie nu opune rezistență fizică atunci când este violată, nu se poate spune că a avut loc un viol. Mai mult de 13% dintre bărbați și mai mult de 6% dintre femei consideră că femeile își doresc să fie violate. Aceste constatări sunt de neconceput, deoarece NU înseamnă NU, iar lipsa unui acord clar de a avea un contact sexual este automat un viol.

Consimțământul înseamnă oferirea acordului de a intra într-o relație sexuală, precum și dreptul de a spune NU situațiilor incomode și intimidante, indiferent dacă acestea au loc într-un spațiu privat sau public. Trebuie să ne auto-educăm ca societate că, înainte de a iniția un contact, fizic sau sexual, acesta trebuie să fie mutual. Fusta scurtă, rujul roșu, zâmbetul de pe buze, cantitatea de alcool consumată, starea civilă nu sunt indicatori că o femeie ar vrea să întrețină o relație sexuală. Consimțământul înseamnă respect față de partener/ă, precum și față de propriul corp și persoană. (Redacția PZF)

De ce avem nevoie de un festival “feminist”?

Festivalul Feminist 2017 este un proiect pilot al unui grup informal de organizații non-profit și activiste/ști pentru drepturile omului și egalitatea de gen din Moldova. Evoluat din marșurile pentru egalitatea de gen organizate în anii precedenți în Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor (în 2016 și 2015), Festivalul Feminist își propune să trateze o serie de probleme din Moldova dintr-o perspectivă explicit feministă, printr-o gamă mai diversificată de activități: discuții și dezbateri publice, proiecții de film, petreceri tematice, precum și marșul propriu-zis.

Festivalul este numit “feminist” cu două scopuri majore. În primul rând, ne dorim să amintim publicului despre originile revoluționare ale zilei de 8 martie – o zi care marchează lupta femeilor pentru drepturi egale de la începutul sec. XX. Succesele impresionante ale mișcărilor feministe din acea perioadă, inclusiv obținerea dreptului egal la vot, sunt acum considerate elemente de bază ale unei societăți democratice. Ziua de 8 martie este prin urmare o zi a luptei pentru demnitate și respect, și mai puțin o zi a florilor, ciocolatei și altor cadouri pentru femei, așa cum a devenit percepută între timp în cultura de masă și în discursul politic curent.

În al doilea rând, am numit acest festival “feminist” pentru a transmite o înțelegere corectă a termenului ca atare, căruia i se oferă diverse conotații negative de către oponenții egalității de gen, atât în presă, cât și pe rețelele sociale. Ne dorim să clarificăm faptul că a fi feministă sau feminist înseamnă a crede în egalitatea libertăților, drepturilor și responsabilităților legale, politice, economice și sociale dintre femei și bărbați. A fi feministă sau feminist înseamnă a fi anti-discriminare, anti-violență, anti-sărăcie, anti-inegalitate, dar și pro-echitate, pro-incluziune.

Violența în bază de gen – subiect al Festivalului în 2017

În cadrul acestei ediții pilot a Festivalului, am decis să abordăm una dintre cele mai grave probleme din Moldova – violența în bază de gen. Prin aceasta înțelegem o formă de încălcare a drepturilor omului, care are ca și sursă un raport inegal de putere, și care rezultă în suferință fizică, sexuală, psihologică și economică. Vorbim despre violență în bază de gen, și nu doar despre violența față de femei, deși în contextul unei societăți precum cea din Moldova, actele de violență sunt comise în marea majoritate a cazurilor de către bărbați față de femei. Conform Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), se estimează că 63% dintre femeile din Moldova au suferit un anumit tip de violență (psihologică, fizică sau sexuală) din partea soțului sau partenerului în timpul vieții. Doar 8,4% dintre femeile abuzate raportează aceste acte la poliție (datele statistice ale Inspectoratului General de Poliție pentru anul 2016 pot fi găsite aici).

Motivul major pentru care ne aflăm, ca societate, în această situație este în continuare concepția inferiorității femeilor față de bărbați. Victimele acestei concepții sunt atât femeile, care suferă de cele mai multe ori în mod direct, cât și bărbații, care fac obiectul generalizat al fricii și al lipsei de încredere. Pentru că această concepție este atât de puternic ancorată în societate, violența a devenit normalizată, iar uneori actele de violență nu sunt percepute ca fiind forme de abuz. Considerăm că sursa acestei concepții este o înțelegere precară a demnității și integrității persoanei și, prin urmare, a neglijența față de consimțământ.

De ce am ales să vorbim despre consimțământ?

Am considerat că este absolut crucial sa plasăm consimțământul în centrul atenției la această ediție a Festivalului Feminist, pornind de la necesitatea unui discurs care condamnă violența fără a face apel, și astfel a consolida, imaginile masculinității și feminității existente în societate. Am ajuns astfel la titlul „Revendicarea consimțământului”, care sperăm să consolideze în schimb calitatea de drept universal și inalienabil al consimțământului. Suntem de părerea că, dincolo de rezultatele pozitive obținute de câteva organizații în lupta cu violența sexuală din Moldova, problema este în continuare abordată doar parțial, fără a se lua în considerație cauzele acesteia, și prin urmare, fără a se dezvolta soluții de durată.

De aceea, mesajul acestui Festival este simplu: Nu înseamnă nu. Astfel, urmărim transmiterea a două mesaje de bază. Ne dorim ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de disconfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritatea corporală și emoțională. În paralel, ne dorim ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență.

Conștiente/ți de complexitatea unei asemenea abordări într-o societate în care sexismul este adânc înrădăcinat, unde sistemul judiciar și polițienesc sunt marcate de corupție, ineficiență și discriminare, ne exprimăm încrederea că prin evenimentele din cadrul Festivalului, vom reuși să punctăm câteva repere la subiect, specializate, dar în același timp accesibile unui public larg.

 

Programul Festivalului Feminist 2017

6 Martie

10:00 – 11:00 Conferință de Presă

Festivalul Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului

Locație: „Info-Prim Neo”, Casa Presei, str. Pușkin nr. 22, of. 446

 

19:00 Discuție Publică

Consimțământul ca parte a educației sexuale: Cum cultivăm respectul pentru integritatea fizică și emoțională a persoanei?

Invitați/te:

Lilia Gorceag, psihologă, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane

Oana Gîrlescu, avocată, Mental Disability Advocacy Centre

Lilian Severin, fondator Pot music, muzician

Moderator:

Andrei Lutenco, activist, Centrul de Politici și Reforme

Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72

 

7 Martie

18:00 Proiecție de Film

„Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, România, 2016

Urmată de o discuție publică despre violența sexuală din instituțiile de învățământ din Moldova și tratamentul victimelor de către sistemul judiciar.

Invitați/te:

Gabriela Şoronga, avocată, Biroul Asociat de Avocați ”Partenerii Justiției”

Doriana Talmazan, actriță, co-fondatoare teatru-spălătorie

Moderatoare:

Polina Ceastuhina, activistă, Grupul de Inițiative Feministe

Pentru acest eveniment locurile sunt limitate și proiecția va începe exact la ora 18.00. Vă rugăm să veniți din timp.

Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72

 

8 Martie

12:00 Marșul Feminist „NU înseamnă NU”

Punct de pornire: magazinul Unic, detalii aici: https://www.facebook.com/events/765382610283446/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1487946966968148

 

20:00 Performance

„Limba noastră-i foc ce arde”, de Artiom Zavadovsky

Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72

 

21:00 Petrecere tematică

Star Wars: The Pussy Strikes Back

Intrare: 8 lei

Locație: Bar-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72

 

Text și adaptare de Ana Gurău.

Intro de Vitalie Sprînceană.


Imagine de Ekaterina Reabaia

Despre autor

Platzforma Redacția

5 Comentarii

  • Hey Calin! Feel free sa organizezi un astfel de eveniment, dar inainte de asta studiaza bine problema, ca sa intelegi sursa a ceea ce numesti ‘discriminare’ a barbatilor.

  • Ignorati-ma! Sunteti plin de atata identity politics ca nici nu mai intelegeti cum stau lucrurile si va contraziceti non stop. Ba identitatea sexuala e o chestie inventata de societate, ba este cel mai important lucru in viata oamenilor. Ba evolutia e lucrul cel mai bun din lume, ba e rea ca permite diferente (si totusi diversitatea e ceva bun).

    Si totusi discriminarea impotriva barbatilor moldoveni exista. Diferenta in privinta varstei de pensionare de CINCI ANI spune esentialul, dar pe voi nu va intereseaza faptele. Sunteti post-truth si basta.

  • In general in spatiul in care locuim pana si acum sase sute de ani violul era descurajat prin pedepse corporale foarte serioase ca pedeapsa capitala si retezarea sau smulgerea penisului. ( E de mentionat ca violul contra barbatilor nu era penalizat).

    De aceea cred ca fraza ” Suntem o societate care justifică violul și violența asupra femeilor, le încurajăm pe victime să tolereze violența și apărăm violatorii și agresorii” este pur si simplu o MINCIUNA.

    In realitatea tot textul este plin de minciuni. Un astfel de eveniment nici nu ar putea avea loc intr-o societate care justifica violul si violenta asupra femeilor sau (mai grav) care apara violatorii, cum spuneti voi. Evenimentul asta se poate grefa tocmai pe o societate marcata de rape guilt. Rape guilt si rape scare sunt de fapt notiunile de care va folositi la maxim pentru a va impune micile interese (ca despre asta e vorba, despre niste amarate de granturi care va permit supravietuirea si obtinerea unui statut social). Iar de soarta barbatilor (dar si a femeilor ) nici nu va pasa. Demonizati in stanga si in dreapta si ii spalati si pe altii pe creier doar pentru ca voua va convine. Departe de voi ideea de egalitate sau promovarea Drepturilor Omului.

Lasa un comentariu