[label shape=”” type=””] Lilian Negură [/label]

 

Partidele care încearcă să reediteze acum o alianță de guvernare proeuropeană au obținut majoritatea mandatelor din parlament la ultimele alegeri, trecând ca prin urechile acului. Sper că frica prin care au trecut i-a făcut să înțeleagă că nu mai pot continua să guverneze cum au făcut-o de la 2009 încoace. Eu nu pot să le dau sfaturi și nici nu am competența să le spun care sunt politicile pe care trebuie să le implementeze în primul rând. Ca sociolog, însă, pot să le sugerez să-și schimbe unele atitudini.

Iată despre ce atitudini este vorba:

Să nu mai considere cetățenii proști. Liderii partidelor cred foarte mult în PR. Ei cred că oamenii pot fi prostiți și că experții lor de PR sunt în stare să promoveze orice idee și să spele orice imagine. Nu este adevărat. PR-ul nu poate face minuni, iar oamenii nu sunt proști.

Să respecte opoziția. Proiectele de legi sau amedamentele propuse de opoziție trebuie studiate cu cel mai mare respect și să fie luate în considerație, poate chiar în prioritate. Această atitudine, dacă va fi sinceră, va crea premise pentru acțiuni viitoare de colaborare cu opoziția în numele interesului național, cum ar fi de exemplu în chestiunea alegerii Președintelui.

Să respecte minoritățile. Minoritățile etnice nu trebuie lăsate în brațele demogagilor putiniști. O politică inclusivă inteligentă față de minorități ar trebuie să fie o prioritate.

Să nu neglijeze rolul statului. În momente grele și de schimbări majore, statul are un rol esențial în a oferi cetățenilor expertiză, dar și resurse pentru ca ei să reușească să le depășească cu succes.

Să nu mai creadă că pot să încalce democrația în numele democrației.

Să nu tolereze nimic din ce ar afecta pluralismul în mass-media. Orice emisiune sau post prezent în câmpul mediatic din RM care face propagandă trebuie sancționat fără ezitare și cu tărie, însă după reguli clare (fără discriminare şi duble standarde, ci în baza regulamentelor, cu respectarea procedurilor şi în urma monitorizărilor efectuate de organizaţii independente şi profesioniste). Sancționarea până la anularea licenței unui post care face propagandă nu este o acțiune de limitare a democrației, ci o acțiune de protejare a ei.

Să fie centrați pe sarcină și nu pe raporturile dintre ei.

Să fie în stare să facă deosebire între interesele de partid și cele naționale, și să dea prioritate necondiționată celor naționale.

Să implementeze democrația de partid. Partidele din RM supraviețuiesc rar ciclurilor electorale tocmai pentru că sunt entități totalitare cu liderii lor în calitate de dictatori.

Să înțeleagă că funcțiile sunt o ocazie de a demonstra că partidul are competența să guverneze și nu o ocazie de a controla fluxurile de bani, informația sau forța de coerciție a statului. În alegerile următoare va avea șanse să câștige nu partidul care a controlat aceste ”pârgii”, ci acela care va putea arăta că oamenii săi din aceste posturi au ameliorat câtuşi de puțin situația reală din aceste sectoare.

Să fie strategici. Reformele cu efecte pe termen lung trebuie începute acum, la început, ca să aibă timp să dea rezultate până la sfârșitul mandatului, iar mai aproape de alegeri să implementeze politici cu efecte imediate. Oamenii vor aprecia efortul doar dacă vor simți viața lor ameliorându-se, chiar dacă și mai târziu.

Creșterea lentă, dar graduală a pensiilor și salariilor trebuie să fie o prioritate inconturnabilă. Nu e nevoie să crească salariile brusc și nici exagerat de mult, ci constant.

Dacă vor adopta aceste atitudini, politicenii partidelor pro-europene vor reuși, poate, să reziste mai mulți ani la putere și poate chiar să nu piardă alegerile viitoare.

Sursă imagine.