RECENTE REVISTA PZF

Revista de duminică. (Nr. 17)

ARTICOLE.

Pe 4 aprilie preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz şi reprezentantul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene au semnat Decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Avem un mare motiv să ne bucurăm de liberalizarea regimului de vize (chiar dacă păstrăm toate scepticismele în privința condițiilor pe care Moldova le-a negociat cu UE): imigranții moldoveni nu vor mai muri prin munții Bulgariei (încercînd să treacă în Grecia), în rîurile Slovaciei și Poloniei (încercînd să treacă în Austria sau Germania), în containere, cisterne, goniți de grăniceri, legați cu lanțuri sub caroseriile camioanelor sau asfixiați în compartimentele TIR-urilor …
Am lăsat destui morți la granițele UE. (V.S.)

Un articol de Cristina Bezzi despre femeile românce, stigmatizate în ţara lor de origine pentru că şi-ar fi abandonat copiii. Or realitatea e mult mai complexă, după cum o arată şi articolul, făcînd referinţă la unele cercetări sociologice. O scurtă relatare în română după acest articol.

Declinul RATB şi americanizarea Bucureştiului”, de Cristian Şiulea, vorbeşte despre un urbanism antiutopic (anticitadin şi antinatural), pe care şi edilii Chişinăului sînt pe cale să-l adopte (vezi reconstrucţia bd. Russo, proiectul bd. Gagarin etc.), în ciuda lipsei de resurse: „Străzile se lărgesc şi se fac noi bulevarde şi autostrăzi, pasajele se înmulţesc vertiginos, spaţiile verzi dispar inexorabil, spaţiile publice se reduc, trotuarele în special se îngustează şi oricum ele erau deja parcări informale (sau se transformă oficial în parcare, ca în Bd. Unirii). Privită în lumina asta, reducerea treptată şi marginalizarea transportului public nu mai pare aleatoare, ci doar o piesă coerentă dintr-un puzzle sinistru, pentru că transportul public este un liant vital al oraşului, unul din cele mai importante.// Transformarea Bucureştiului într-un oraş distopic al maşinilor în care mersul pe jos şi cu bicicleta va deveni încă şi mai dificil, iar cel cu RATB încă şi mai stresant decît acum, nu va produce un oraş “american”, cum poate că visează unii, pentru că situaţiile sînt cu totul diferite. Într-un oraş cu locuire colectivă densă precum Bucureştiul, degradarea gravă a transportului public va produce probabil doar ghetouri şi degradarea oraşului în general. Iar cînd asta se va întîmpla, va fi probabil foarte greu să se mai revină la situaţia iniţială, dacă cineva va mai dori sau va mai putea să facă asta.”

Un interviu al lui Vasile Ernu cu scriitorul găgăuz Serghei Uzun pe ziare.com, în care vorbeşte despre relaţiile dintre găguzi şi moldoveni, percepţiile găgăuzilor faţă de români, starea limbii găgăuze, rusificarea şi învăţarea limbii de stat de către găgăuzi: „Legat de limba gagauza, foarte exact a spus tatal meu: „In 1918 au venit romanii, au adus invatatori – de bine, de rau, in trei ani noi cunosteam limba romana. In 1940 au venit rusii, au adus invatatori – in 3-4 ani cu greu incercam sa ne exprimam in limba rusa. In anii ’90 nimeni nu a venit, nimeni nu a mai fost adus, dar nu stiu de ce toti asteapta aparitia limbii. Cum poate sa apara limba fara invatatori si fara un mediu lingvistic?”.”

Vasile Ernu vorbeşte în articolul său „Peştişorul de aur şi accesul pe piaţa muncii sau de la agrar la rural” despre situaţia dezastruoasă în care au ajuns satele moldoveneşti şi populaţia lor, în lipsa accesului lor la piaţa de muncă în satul şi în ţara lor. Date statistice arată nivelul grav al degradării infrastructurii economice şi a calităţii vieţii oamenilor de la sate. „Da, pentru că problema majoră a satelor şi orăşelelor mici este exact aceasta: accesul la piaţa muncii. Acesta este strigătul de disperare a oamenilor simpli, care reprezintă din nefericire majoritatea covîrşitoare a ţării. Nu vor „ajutor de la stat”, nu vor „mila guvernanţilor”, nu vor „ajutoarele străinilor”, ci vor să muncească şi nu au unde şi cu ce. Şi cînd au o bucată mică de pămînt pe care o trudesc cu multă sudoare, văd că nu au unde-şi vinde micul surplus sau că ceea ce vînd nu le acoperă nici măcar bruma de sărăcie pe care o poartă cu demnitate.  Munca ţăranului în termenii clasici devine aproape un nonsens, o muncă în zadar pentru că ea nu-şi mai îndeplineste funcţia minimă, aceea de a asigura un trai de subzistenţă. Acum, ei nu mai stigă „Noi vrem pămînt!”, pentru că oricum, nu ar avea cu se să-l prelucreze şi pentru cine să producă. Piaţa agricolă este demult controlată de afacerişti de tot felul care ne invadează cu produse de export, de marile corporaţii şi lanţuri de hipermarketuri, sau sînt excluşi prin diverse noi „standarde UE”. Ei strigă acum disperaţi „Noi vrem locuri de muncă!”. Iar copiii lor o iau în cele patru zări pentru a găsi un loc de muncă; care s-a transformat de ceva timp dintr-un drept fundamental într-un privilegiu. Aceasta este marea tragedie.” Moldova va primi zilele acestea dreptul ca cetăţenii săi să se deplaseze în Europa fără vize. E un cîştig sau, mai degrabă, este reparată o nedreptate pe care o fac ţările bogate, ţărilor sărace. Pentru ţările bogate, puternice, care fac regulile jocului, banii sînt mai importanţi şi au mai multe drepturi decît oamenii: mai întîi se fac legi de liberă circulaţie a banilor, a mărfurilor şi abia în ultimul rînd pentru cetăţenii acestor ţări. Deocamdată, moldovenii pot merge doar să-şi cheltuie banii pe care nu-i au; piaţa muncii rămîne din păcate încă închisă.”

Un raport de Adrian Lupușor, Adrian Babin, Alexandru Fala, Denis Cenușă, Iurie Morcotilo (Expert-Grup) despre creşterea economică din 2013 şi riscurile descreşterii pentru 2014: „Creșterea economică robustă înregistrată în 2013 trebuie tratată cu precauție, deoarece aceasta a fost determinată preponderent de factori de conjunctură cu efect temporar (creșterea compensatorie din agricultură, politica monetară ultra-relaxată și deprecierea monedei naționale). În schimb, dacă omitem aceste elemente ciclice care, în esență, nu sunt relevante pentru aprecierea calității creșterii, economia moldovenească ar fi înregistrat un avans structural estimată la doar 3%. O asemenea creștere este de două ori mai lentă decât nivelul minim necesar pentru a asigura convergența la media central-europeană și pentru a valorifica potențialul structural al economiei. Mai mult decât atât, creșterea a fost repartizată în mod neuniform: sectoarele care asigură circa jumătate din valoarea adăugată în industrie au rămas în recesiune, fapt ce a determinat parțial și reducerea ratei de ocupare a populației din mediul urban.”

Aleksandr Ivanov, directorul editurii Ad Marginem: ”Я не жду конца Путина – это ложная проблема. Это не то имя, которое обозначает все процессы, происходящие в России. Это мультиплицированная фигура, его символическое тело разорвано на маленькие кусочки, атомы, молекулы, которые дисперсно распределены по политическому полю. Это просто имя, обозначающее огромное множество различных практик. «Путиным» можно обозначить ситуацию сложного современного экономического насилия. Приведу пример. Срочно нужно было поменять загранпаспорт, и в едином центре выдачи паспортов мне предложили это сделать за 17 тысяч рублей. Паспорт был нужен срочно – я согласился, и тут же моментально попал в «vip-коридор» с вежливыми молодыми людьми с повадками гостиничных портье. Очередей не было, мне за пять минут переписали все эти мои неправильно заполненные анкеты. Государственное пространство тут же стало бизнес-территорией. Вот эту ситуацию я могу назвать «ситуацией Путина», а не разгром Болотной площади. Мы даже не догадываемся, насколько более жестким является коридор, создаваемый материальным благосостоянием или его отсутствием: есть у тебя эти деньги – все будет о’кей; нет этих денег – свободен. Будешь торчать в очереди, получишь худшее обслуживание и т. д. Этот критерий наличия/отсутствия материальных средств очень жесткий и носит менеджерско-управленческий характер. В России очень мало социализма, у нас социальной риторикой заменяют реальный социализм, а политики, которые критикуют Путина за тиранию, вообще в гробу видали социальное поле. Рыжков, Пархоменко, Немцов – для них главная проблема в том, чтобы внутри этого путинского vip-коридора были другие люди. Не те люди, которые там сейчас, а другие. То есть саму ситуацию прочерчивания социального пространства vip-коридорами они менять не хотят.

Associated Press a dezvăluit că guvernul SUA (prin intermediul agenției pentru dezvoltare internațională USAID) a elaborat discret ZunZuneo, o rețea socială pentru cubanezi (presa a numit-o twitter cubanez), care ar fi trebuit să faciliteze apariția unor revolte sociale și ar fi contribuit șa schimbarea guvernării la Havana. ”In multiple documents, USAID staff pointed out that text messaging had mobilized smart mobs and political uprisings in Moldova and the Philippines, among others. In Iran, the USAID noted social media’s role following the disputed election of then President Mahmoud Ahmadinejad in June 2009 — and saw it as an important foreign policy tool. USAID documents say their strategic objective in Cuba was to „push it out of a stalemate through tactical and temporary initiatives, and get the transition process going again toward democratic change.” Democratic change in authoritarian Cuba meant breaking the Castros’ grip on power.”
Zeynep Tufekci (profesor la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, și care scrie pe teme legate de tehnologie și mișcări sociale) explică în Politico Magazine de ce acest proiect secret pune în pericol activitatea și credibilitatea activiștilor/mișcărilor sociale din toată lumea: ”I suspect there will be no more grasping at straws after ZunZeneo. Secretly funded by the U.S. government? Check. Aimed for regime change? Check. Collected information from unsuspecting users for political purposes? Check. Tried clumsily to hide its tracks? Check. The “Cuban Twitter” was a dictator’s fever dream made real. Unfortunately, what might have been a well-meaning attempt to bring some free speech to the Castros’ Cuba now threatens the efforts of millions of people around the world who are harnessing the power of social media to challenge censorship and propaganda, and have no connection to the U.S. government. Admittedly, most authoritarian governments hardly needed an excuse to taint social media as a tool of foreign powers. They’ve being doing it for years. But for their core supporters, their rantings about American plots behind every tweet just got a lot more credible.”

Antropologul Alexei Yurchak vorbește despre decizia autorităților ruse de a utiliza  trupe militare neconvenționale în intervenția din Crimeea: ”What we witnessed in Crimea is a curious new political technology — a military occupation that is staged as a non-occupation. These curious troops were designed to fulfill two contradictory things at once – to be anonymous and yet recognized by all, to be polite and yet frightening, to be identified as the Russian Army and yet, be different from the Russian Army. They were designed to be a pure, naked military force – a force without a state, without a face, without identity, without a clearly articulated goal.”
E probabil contextul cel mai potrivit pentru a ne gîndi la creșterea rolului trupelor militare neconvenționale în ultimii 10-20 ani (Blackwater si armatele private americane ce operează în Irak și Afganistan, dar și formațiuni de genul Legiunii Străine Franceze).

Jean-Louis Fabiani în Eurozine despre noile mișcări de protest (Piața Tahrir, Occupy): ”Two questions can be raised with respect to the new social movements and their claims:
– the first concerns democratic fatigue. The former socialist countries have entered an exhausted world, largely unattractive, and the financial crisis has not improved things. Political apathy or hidden levies and the consequences of intense lobbying and massive corruption have made our democratic model unappealing. But neither a global alternative nor a series of limited improvements seem to be envisaged in the near future;
the second concerns possibility of a convergence of very different movements: the desire for basic democracy and human rights that has emerged in the Arab world does not have much to do with the middle class discontents of Zucotti Park, although no one would deny the legitimacy of the latter. Different temporalities and heterogeneous resources have shaped these movements.

CARICATURI.
marianne

sursa: Marianne.


sursa: The Cagle Post.

sursa: The New Yorker.

CĂRȚI.
Marele medievist Jacques Le Goff a murit marți, 1 aprilie, la Paris. Am scris, cîndva, niște note entuziasmate de lectură asupra cărții sale Intelectualii în Evul Mediu. (V.S.)

Blogul Terorism de Cititoare a revenit.

FILME.
Я” ((rom.: „Eu”), Rusia, 2009, Igor Voloşin): Un tînăr simulează pentru a evita armata şi ajunge din această cauză la casa de nebuni… Aşadar, încă un film despre casa de nebuni? Înca un „Палaта № 6”? Este, dar este şi un fim despre o epocă întreagă. Epoca sfîrşitului şi epoca începuturilor. Faimoşii ani ’90… Voloşin zice că a făcut un film autobiografic. Dar de fapt a făcut un portret al unei generaţii întregi. De la legendarul „Игла” cu Victor Ţoi în rolul principal, nu cred ca s-a reuşit o descriere mai bună şi mai completă a acelei epoci. Dragoste şi violenţă, absurditate şi conflicte de generaţii, idoli impuşi şi idoli reali (dar toţi la fel de falşi…), noi realităţi înlocuidu-le pe cele vechi. Şi nu pot să nu pomenesc de prezenţa unui Român în film, un personaj pitoresc şi… romantic. Ca toţi românii. (Vitalie Vovc)

Maratonci trce pocasni krug” (eng The Marathon Family (1982, regizor ). O comedie despre o familie de gropari care își dispută moștenirea după ce un membru al familiei a decedat la 150 de ani. Unul dintre frați pretinde la moștenire pentru că a instalat un crematoriu și astfel a adus modernitatea. Mezinul vrea să o ceară de nevastă pe fiica unui mafiot din localitate și are nevoie de stare financiară. Fiica mafiotului lucrează în cinematorgraf ca pianistă la filmele mute și cum actiunea filmului are loc exact cand apare și filmul sonor, aceasta își pierde locul de muncă. (Alexandru Leșanu)

ATELIER PLURAL.
Vineri, 4 aprilie, a avut loc o nouă întîlnire a Atelierului “Plural” într-un nou local, o nouă ambianţă (Cocşul Roşu).  Valentin Lozovanu, a făcut prezentare pe tema “Asistență externă (AOD) și dezvoltare.În ce măsură AOD a contribuit la dezvoltarea Moldovei?” şi participat la o discuţie pe acest subiect.
Rezumatul prezentării: Moldova e cea mai săracă țară din Europa în ciuda faptului că de la independența sa a beneficiat de asistență oficială pentru dezvoltare (în continuare AOD), volumul căreia a fost în creștere. Deși a avut a avut cel mai mare PIB per capita în timpul URSS, cea mai mare rată de investiții din PIB (55,8%) și un indice al dezvoltării umane destul de ridicat (0,7), după independența sa a ajuns să aibă cel mai mic PIB per capita în Europa, o rată de investiții per capita ca procentaj din PIB înjumătățit (de 23,65%) și un indice al dezvoltării umane mai scăzut (0,64). Decalajul persistent dintre scopurile declarate și rezultate după două decade de dezvoltare trezește opinii divergente despre efectele AOD asupra dezvoltării Republicii Moldova. Tema prezentării se referă la măsura în care AOD a sprijinit dezvoltarea Republicii Moldova. Prezentarea se bazează pe o cercetare efectuată pentru lucrarea de diplomă (master) cu subiectul “Ajutorul extern și dezvoltarea: Succes sau eșec în promovarea dezvoltării Moldovei”. Măsurile de promovare ale dezvoltării sunt evaluate în raport cu alinierea AOD la prioritățile din strategiile de dezvoltare ale țării (SCERS, SND, SND Moldova 2020, Programul de activitate al Guvernului (ultimul) care au fost/sunt implementate în perioada 2004-2012. AOD este evaluată atît în raport cu criteriile de eficiență (dimensiunea economică) ale AOD (conform criteriilor stabilite de OCDE) cît și cele politice (dimensiunea politică – interesul actorilor implicați în dezvoltarea pentru cooperare).

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu