ANALIZE

Dosarul PZF: „Oligarhi şi oligarhie în Europa de est şi Republica Moldova după 1991”. Introducere

[label shape=”” type=””] Redacţia PZF [/label]

 

Termenii de „oligarhie” și „oligarhi” au intrat, pe nepusă masă, atît în limbajul comun cît şi în vocabularul politic curent, imediat după prăbușirea URSS. Fenomenul a „dat buzna” din cărțile de filozofie politică (Aristotel vorbește pe larg despre regimul oligarhic!) și din materialele propagandistice despre țările lumii a treia (retorica sovietică oficială proclama că oligarhii erau la ei acasă doar în sateliții capitaliști ai SUA din Africa, Asia și cele două continente americane) direct în cotidianul cetățenilor fostului imperiu sovietic.

Oligarhul post-sovietic reprezintă, totuși, mai mult decît o simplă repetiție în istorie a unui fenomen comun. Pe de o parte, el este unul din creatorii și principalii beneficiari ai noului sistem economic capitalist. Slăbiciunea statului oferă oligarhilor posibilități nelimitate de creștere și expansiune. Aceeași slăbiciune însă îi face şi vulnerabili la concurență (deseori violentă) cu alţi oligarhi. Din acest motiv, istoria oligarhiei post-sovietice este ancorată permanent în două lumi: în cea legală, formală, și cea ilegală; este scindată între lux ostentativ și împușcături pe stradă, între sentimentul atotputerniciei și riscul de a fi în orice moment ținta unui posibil atac.

Poate tocmai această slăbiciune a instituţiilor statului şi a elasticităţii (sau mai exact a inexistenţei) statului de drept, i-a făcut pe aceşti proaspeţi biznesmani să caute căi variate de a-şi depăşi vulnerabilitatea, instituţionalizîndu-şi statutul şi veniturile? Astfel, sistemul politic, devenit „democratic” şi pluripartitist peste noapte, a devenit pentru ei o „afacere” tentantă.

Oligarhii s-au adaptat cu brio la diverse partide şi ideologii – naţionaliste, liberale şi chiar comuniste. Uitîndu-ne şi la experienţa statelor vecine, observăm că există oligarhi şi pro-europeni şi pro-euroasiatici, şi democraţi şi autoritari, şi respectuoşi faţă de statul de drept şi mai puţin…

Este oare oligarhia un proces normal sau un „efect pervers” al tranziţiei spre capitalism şi economia de piaţă, un „rău necesar” sau poate un fenomen benefic pentru o societate în curs de dezvoltare? https://platzforma.md își propune să investigheze fenomenul oligarhic în tranziția moldovenească, să exploreze cauzele fenomenului, natura sa și efectele sale asupra politicului, economiei şi societăţii noastre.

Vă invităm, pe această cale, să ne propuneţi contribuţiile dvs. la acest dosar. Pentru o mai mare siguranţă, aţi putea să ne contactaţi din timp pe platzforma@gmail.com pentru a ne trimite proiectul dvs. de articol. Vom fi bucuroşi să vă împărtăşim punctul nostru de vedere şi să vă citim cît de curînd pe https://platzforma.md!

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu